* Fotoğraf: Hikmet Adal, bianet
Aralarında Reuters, Financial Times ve Associated Press'in de bulunduğu medya kuruluşları “One Free Press Coalition” adlı yeni bir ifade özgürlüğü platformu için bir araya geldi.
Dünyada en fazla tehdit altında olan gazetecileri gündeme getirmeyi amaçlayan One Free Press Coalition bundan sonra her ay “en acil tehdit altında bulunan” 10 gazeteciyi duyuracağını açıkladı.
Grubun amacı, “gerçeğin peşinde oldukları için saldırıya uğrayan gazetecileri savunmak”.
“372 gazeteci haberleştirdi, tek ceza alan benim”
Yayımlanan ilk listede Türkiye'den Paradise Papers yazı dizisiyle ilgili Binali Yıldırım ve çocuklarının açtığı davada para ve hapis cezasına çarptırılan DW Türkçe yazarı Pelin Ünker de yer aldı.
TIKLAYIN - Gazeteci Pelin Ünker'e Paradise Papers Haberleri Nedeniyle Ertelemesiz Hapis Cezası
Ünker, Cumhuriyet gazetesinde Kasım 2017'de yayımlanan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın çocuklarının Malta'daki off-shore şirketlerini konu alan Paradise Papers yazı dizisi nedeniyle 8 bin 660 lira para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Pelin Ünker DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanında gazeteciler baskı altında. Böyle bir listede yer almak elbette üzücü ama bu tip oluşumlar gazetecilerin seslerini duyurabilmesi için çok önemli” dedi:
“Kendi adıma yalanlanmayan, salt gerçeği yansıtan haberlerimden dolayı cezalandırılmak istemiyorum. Bu vesileyle cezaya konu olan haberlerimi bir kez daha hatırlatmak isterim. Paradise Papers dünyanın dört bir yanından 372 gazeteci tarafından haberleştirildi. Ancak ceza alan tek gazeteci benim... Ben ceza alsam da gerçek değişmeyecek. Çünkü bu şirketler gerçek. Gazeteciler baskı altında olsa da kamuoyunu ilgilendiren gerçekler haberleştirilmeye devam edecek.”
Listede Cemal Kaşıkçı da var
Listede öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı da yer alıyor.
2 Ekim 2018'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
Listede yer alan diğer gazeteciler şöyle:
* Suudi Arabistan'da kadın hakları konusunda blog yazdığı için tutuklanan Eman El Nafjan,
* Myanmar'da tutuklu olan Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo,
* Haberleri nedeniyle saldırıya uğrayan Kolombiyalı gazeteci Claudia Duque,
* Moritanya'da tutuklanan blogger Mohamed Cheikh Ould Mohamed,
* Güney Sudan'da tutuklanma tehditleri alan Juba Monitör gazetesi editörü Anna Nimiriano,
* Kamerun'daki Afrik 2 radyosu muhabiri Thomas Awah Junior,
* Vietnam'da insan hakları blogu yazan ve bundan dolayı cezaya çarptırılan Tran Thi Nga. (AS)