Press Emblem Campaign (PEC) Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'na dilekçe yazarak 25 Şubatta başlayacak olan 22. olağan toplantılarında Türkiye'deki Kürt basın mensuplarına yönelik tutuklamalarla tüm dünyada gazetecilere yönelik saldırıları gündemlerine almaları için dilekçe verdi.
PEC dilekçesinde Türkiye'nin dünyada en çok gazeteci hapseden ülke olduğunu hatırlattı. PEC, KCK gibi özellikle Kürt gazetecilere karşı açılan davalara dikkat çektiği dilekçesinde onlarca gazeteci ve köşe yazarının yargılanmadan uzun süre tutuklu kaldığını belirtti.
PEC dilekçesinde BM Özel Raportörü Martin Scheinin'in gazetecilerin terörle mücadele yasaları çerçevesinde tutuklandıklarını belirttiği raporuna değindi. Ayrıca dilekçede BM Basın ve İfade Özgürlüğü Raportörü Ambeyi Ligabo'nun 2002 tarihli raporunda terörle mücadele yasalarının en çok insan hakları savunucularını ve siyasal grupları etkilediğini, basını hedef haline getirdiğini ifade etti.
PEC, BM İnsan Hakları Konseyi'nden Türkiye'de Kürt gazetecilere yönelik toplu davaların incelenmesini ve rapor hazırlanmasını istedi.
"Önleyici mekanizma gerekli"
PEC'in konseye verdiği diğer bir dilekçede de gazetecilerin dünyanın birçok bölgesinde tutuklandığını, silahlı güçler tarafından hedef seçildiğini ifade etti.
PEC dilekçesinde basın ve ifade özgürlüğü olmaksızın bilgilendirilmiş, aktif bir vatandaşlığın olmayacağının açıkça belirtildiği BM Eylem Planı'nda ifade ve basın özgürlüğü için, gazetecileri koruyacak önleyici eylem ve mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 22. olağan toplantısı 25 Şubat'tan 22 Mart'a kadar Cenevre'de gerçekleştirilecek. (EA)