Tuzla'da Sedef Tersanesi'nde boyacı çalışan 31 yaşındaki, evli ve üç çocuklu işçi Ali İhsan Çam yüksekten düşerek öldü. Bugünse Torgem Tersanesinde işçi Mehmet Kotan iş kazası geçirdi.
İşçi Çam yorgunluktan mı öldü?
Sedef Tersanesi Genel Müdürü Cumhur Kuter, yaptığı yazılı açıklamada, dün saat 10:00 sıralarında kapalı boya atölyesinde çalışırken verilen çay molasında bulunduğu yeri aceleyle terk eden Çam’ın, merdiven yerine iskeleden inmek istediğini, son platforma geldiğinde 30 santimetre boşluktaki korkuluklardan geçerek kestirmeden inmeye çalışırken takılarak yere düştüğünü ve başını çarparak beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Ancak Sedef Tersanesinin işçinin ölüm nedeni olarak gösterdiği dikkatsizlik Limter İş'in verdiği bilgiye göre engellenemez ve zorunluydu.
"Çünkü Kalkavan ailesine ait Sedef Tersanesi'nde Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliğine göre 7.5 saat olması gerek günlük çalışma süresi 8 saat. İşçilerin cumartesi günü öğleye kadar çalışabilecekleri, öğleden sonraki çalışmalarının ise fazla mesai kapsamında değerlendirileceği söyleniyorsa da uygulanmıyor. Boyacı Çam işini yetiştiremediği için yasal olmamasına rağmen Pazar günü de çalıştı ve zaten Pazar günü hayatını kaybetti."
Konuyla ilgili bianet'in ulaştığı ve yasal olmamasına rağmen işçilerin neden Pazar günü de çalıştırıldığını sorduğu Sedef Tersanesi yetkilileri "Biz basına bir kez açıklama yaptık. Bir daha yapamayız" dediler.
Bugün Çam'ın cenazesine katılan Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım Sendikası (Limter İş) Başkanı Cem Dinç, "Bugün Torgem'de bir işçi daha ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı" derken ulaştığımız Torgem Yönetim Kurulu Başkanı asistanı Handan Gülmen "İşçinin tansiyonu düşmüş, tomografisi çekildi. Bir sorun yok" açıklamasını yaptı.
Dinç "Bütün bu olanlardan anladığımız ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve diğer yetkililerin yaptığı '44 tersaneyi gerekirse kapatırız' açıklamaları 'durdurma cezaları' basın yaluyla kamuoyunu yanıltmaktan başka bir şey değil" dedi.
"GİSBİR Başkanı yargılansın"
"Tek tek tersanelerle olacak iş değil. Ölümler, kazalar devam ediyor. Önüne geçmek için çaba harcamıyorlar" diyen Dinç'e göre devletin ve tersane sahiplerinin niyetleri ciddi olsaydı, sendikayı muhatap alıp taleplerini dinlerlerdi.
Dinç, Tersane patronlarını temsilen “Ölümler devam edecektir” açıklamasında bulunan Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak’ın yargılanmasını, mevcut yasaları uygulatmakta aciz kalan Çalışma Bakanı'nın istifasını, her gün her saat tersanelerde ölümü tetikleyen taşeronluk sisteminin kaldırılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Tersane İşçileri Birliği Derneği'nin (TİB DER) dün Sedef tersanesinde yaptığı eylemin ardından derneğin iddiasına göre bir taşeronun arabasıyla üyelerden birine çarpması sonucu gerginlik yaşandı. Olayın ardından polisin birkaç saat gözaltında tuttuğu dernek üyeleri serbest bırakıldı.
Yarın sabah 7:30'da Sedef Tersanesi önünde Limter İş ve TİB DER'in katılacağı bir eylem düzenleniyor. (EZÖ)