Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Özgür Gündem’in kapatılmasının, Anayasa’daki gerekçe gösterilen kanun maddesine uymadığını belirtti, gazetenin neden kapatıldığını sordu.
Paylan önergesinde hukuki durumu şöyle açıkladı:
“İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin gazetenin kapatılması kararında gerekçe olarak gösterilen, Anayasa’nın 28. maddesinin 8. Fıkrasında şu ifade yer alıyor:
“Türkiye’de yayımlanan süreli yayınlar, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel ilkelerine, millî güvenliğe ve genel ahlâka aykırı yayımlardan mahkûm olma halinde, mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılabilir.
“Yine gerekçede belirtildiği üzere gazete hakkında soruşturmalar mevcut fakat herhangi bir mahkumiyet kararı bulunmuyor.
“Dolayısıyla, Özgür Gündem’in kapatılma kararı Anayasa’da belirtilen maddenin öngördüğü şart olan ‘mahkum olma halini’ içermiyor.”
Paylan, bu durumda gazetenin kapatılmasının Anayasa ihlali olup olmadığını sordu.
“Temel hak ve özgürlüklerin” ihlali değil mi?
Garo Paylan ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Özgür Gündem’in kapatılma kararında Anayasa’nın 28. maddesi gerekçe olamayacağına göre, bu kararın arkasındaki yasal dayanak nedir?
* Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “OHAL süresince (…) temel hak ve özgürlüklere dokunulmayacak” beyanı üzerine, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ve gazete çalışanlarının darp edilerek gözaltına alınması “temel hak ve özgürlüklerin” ihlal edilmesi değil mi?
* Gazetecilerin gözaltına alınırken polis memurları tarafından darp edilmesi temel insan hakları ihlali değil mi?
* 15 Temmuz darbe girişimi ertesi, darbeyle mücadele edilen şu günlerde bir darbe dönemi ürünü olan ve yıllardır uygulanmayan bir Anayasa maddesine dayanarak basın özgürlüğüne ket vurmak güncel politikalarla çelişmiyor mu?
Ne olmuştu? |
İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesini “örgüt propagandası” suçlamasıyla kapattı. Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu’ndaki binasına baskın yaptı. Bazı çalışanları kimlik kontrolü ardından bırakan polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında gazete editörleri, genel yayın yönetmeni, ayrıca gazeteye röportaj için gitmiş olan İMC TV muhabirleri vardı. Baskına tepkiler sürerken, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve yazarı olan Eren Keskin, yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın evlerine de polis baskın yaptı. Gözaltındaki 22 kişi 18 Ağustos'ta savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazete yazarı Aslı Erdoğan ise halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde tutuluyor. |
(AS)