Ermeni okulları yöneticisi Garo Paylan, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf gayrimüslim öğrencilerin e-okul sistemine “Sınava girmedi” diye kodlanıp sıfır puan almış gibi işlem görmesini, “azınlık okullarında okuyan öğrencilerin dikkate alınmadığının göstergesi “olarak değerlendirdi.
Liselere geçişte Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine getirilen TEOG sistemiyle yapılan sınavda azınlık okullarındaki öğrencilerin ciddi bir puan kaybı yaşadığı ortaya çıkmıştı.
Din sorusu olmamalı
Paylan azınlık okullarındaki öğrencilerin sürekli bu tip sorunlarla karşılaşmalarının önüne geçebilmek için tek yolun “din dersi diye bir soru başlığının olmamasından” geçtiğini söyledi.
“Başka türlü çözümü yok. Aksi takdirde hiçbir şekilde adaleti tutturamayız.
“Çoğunluğun dini çerçevesinde bakılıp çoğunluğun dini çerçevesinde sorulan sorularla çözemeyiz. Diğerlerine de kendi dininden soralım dersek zorluk ve kolaylık derecesi çerçevesinde kantarın topuzunu tutturamayız.
“Bu anlamda din sorularının sınavlardan kaldırılması dışında bir çözüm göremiyoruz.”
“Önemsenmiyoruz”
Paylan bugün basına yansıyan olayda azınlık okullarındaki öğrencilerin muaf oldukları halde sınava girmemiş gibi gösterilmesinin yarattığı mağduriyete de dikkat çekti.
Bu konuyu defalarca hatırlatmış olduklarını, hatta basında da yazılıp çizildiğini belirterek buna rağmen yaşanmış olmasını “önemsenmemek”le açıkladı.
“Zaten dezavantajlı durumda olan, zaten kendini her an mağdur hisseden bu öğrencilerin, kendini her an adaletsizliğe maruz kalacak biçimde hisseden ve bunları yaşayan bir topluluğun daha fazla önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum.
“Bu tip şeylerin pozitif ayrımcılık çerçevesinde görülmesi lazım.
“Biz sonuç olarak çok az sayıdayız. Milyonlarca çocuğa hizmet veren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) teşkilatı içinde binde bire bile tekabül etmiyoruz maalesef, o kadar azaldık ki...”
“Sınava girmedi diye yazılması çocuklarda mağduriyet yaratıyor. Belki çabalarımız sonucunda düzeleceğini düşünüyoruz bu meselenin ama aylarca basında yer almasına rağmen yaşanmasını ciddiyetsizlik olarak görüyoruz.”
Azınlık okulları birimi
Garo Paylan bu tarz sorunların önüne geçmek için uzun süredir azınlık okullarıyla ilgili MEB içinde bir birimin olması gerektiğini belirtti.
“Biz özel okullar yasasına tabiyiz. Özel okullar müdürlüğü içinde de çok küçük bir azınlığı oluşturuyoruz.
“MEB’den hep talebimiz azınlık okulları birimi oluşturulması ve bu birimin bu konuları takip etmesiydi.
“Bu birimde bizim temsilcilerimizin de olmasıydı. Bu şekilde okullarımızın sorunlarıyla çok daha yakından ilgilenen bir birimin oluşabilmesiydi.”
Hak kaybı
Bugün basına yansıyan haberlere göre, İstanbul-Feriköy’deki bir Ermeni Ortaokulu’nda tüm testleri doğru yapan ve kendi okulunda gördüğü din dersinin sınavlarından da 90 puan alan bir öğrenci, 30 puan kaybı olduğunu anlayınca itiraz etti.
Öğrencinin sınavlardan 180 olan notu 2 yerine 3’e bölünmüş, 90 olan ortalaması 60’lara inmişti.
Yapılan incelemede 100 tam puan alanlarda düşüşün 33.34 puana kadar çıktığı belirlendi.
MEB inceleme başlattı.
Eğer gerekli düzeltme yapılmazsa bu durumdaki öğrenciler yüksek puanla öğrenci alan liselere giremeyecek. (YY)