Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü'nün düzenlediği The New Talk-The New Age of Journalism Konferansları Programı’nin ilk etkinliğinde Efimerida ton Syntakto’dan (Gazetecilerin Gazetesi) Micheal Konstantopoulos Yunanistan’da basın özgürlüğü, sahipsiz gazeteci kooperatifi olan Efimerida ton Syntakto ve SYRIZA üzerine konuştu.
Konstantopoulos: Kriz medya sahiplerini etkilemedi
Ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan’da medya sahiplerinin hükümet ve geleneksel partilerle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu belirten Konsantopolous ulusal yayın yapan kanalların 1990’ların başından beri hiç ruhsat ücreti ödemediğini, hükümetlerin bununla ilgili girişimi olduğunda tepki gösterdiklerini aktardı.
“2005’te sağ kanat hükümeti bununla, yani televizyon kanallarının ve medyanın bu derece güçlü olmasıyla ilgili bir şeyler yapacağını söylüyordu. Ama aslında televizyonlar hükümetin kemer sıkma politikalarını destekliyorlardı. Keza bu politikalar medya sahiplerini değil, orta sınıfı etkiliyordu.”
ERT'nin işgalci gazetecileri
Bu nedenle gazetecilerin de hükümeti ve onun ekonomik politikalarını eleştiremediğini belirten Konstantopoulos, kamu televizyonu ERT’nin kemer sıkma politikaları kapsamında kapatılmasına kadar giden süreçte basın özgürlüğünün gittikçe gerilediğine ifade etti.
“ERT kamu kanalıydı ve hükümeti destekliyordu” diyen Kontantopoulos gazetecilerin beş ay boyunca kanalı işgal ederek kendi yayınlarını yaptıklarını, hükümeti eleştirdikleri bu yayınlar boyunca ortaya çıkan yönetim biçimiyle Efimerida ton Syntakto’nun kurulduğunu ifade etti.
“Yüzden fazla gazeteci işlerinden ayrılarak Efimerida ton Syntakto için çalışmaya başladı. Arakamızda bir şirket ya da siyasi parti yok. Kendi kendimizi fonluyoruz. Tek gelir kaynağımız satış ve reklamlar. Başta çok zor olsa da üç yılın ardından bugün Yunanistan’ın en çok satan dördüncü gazete.
Gazeteciler demokrasiyle gazete yönetiyor
“Kamuoyunu geliştirmek için kitle medyalarında bağımsızlık gerektiğine inanıyoruz. Efimerida ton Syntakto hiçbir siyasi partiyi desteklemez. Ancak Altın Şafak partisine kesinlikle karşıyız. Onların göçmenlere saldıran faşistler olduğunu düşünüyoruz. Onların görüşlerini sayfalarımıza taşımayız, onlarla röportaj yapmayız.
“Efimerida ton Syntakto’da asla tek kişinin kararıyla gazete yönetilmez. Ayda bir toplanan genel kurullarla gazeteciler hep birlikte gazeteyi etkileyen kararları alırlar. Herkesin bir-eşit oy hakkı vardır. Tam bir demokrasi uygulanır.
“Gazetenin web sitesi günde 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Gazetenin her çalışanı herhangi bir müdahale olmaksızın web sitesinde kendi görüşlerini yayınlayabilir.”
"Sosyal medyanın galibi SYRIZA"
Konstantopolous, Yunanistan’ın son seçimlerinden galip çıkan SYRIZA’nın Efimerida ton Syntakto tarafından desteklendiğini ancak 1974’ten beri ilk defa ana akım medya tarafından eleştirilen bir hükümet olduğuna dikkat çekti.
Sipras’ın seçim öncesinde televizyon kanalları yerine Twitter’da röportaj verdiğini, bu şekilde SYRIZA’nın sosyal medyayı açık ara farkla en iyi kullanan parti olduğunu ekleyen Konstantopoulos yaygın medya tarafından çokça eleştirilen partinin alternatif ve sosyal medya üzerinden ciddi bir mücadele yürüttüğünü ifade etti.
Konferans The Daily Beast’ten Christopher Dickey’in konuşmasıyla devam etti. (EA)