Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) sivil toplum örgütleriyle "yeni anayasa" görüşmeleri sürüyor.
Geçtiğimiz hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) ziyaret eden BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, dün (27 Ekim) Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile görüştü
TÜSİAD'daki görüşmeye Demirtaş ve Kışanak'ın yanı sıra BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel katıldı.
Eşit vatandalık hakkı getirilmeli
Boyner Türkiye'deki demokrasi açığını kapatmanın en önemli yollarından birinin yeni, geniş mutabakata dayanan bir anayasa olduğunu söyledi. BDP ile anayasa çalışmalarının ana hatlarını paylaştıklarını belirten Boyner, şöyle konuştu:
"Demokrasi açığı, kimlikler sorununun çözülmesi konusunda Türkiye'de çok farklı düşünen kesim yok. Önemli olan, Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşların kimlikleri, etnik kimlikleri, inançları ne olursa olsun eşit vatandaşlar olarak yaşayabilmesi."
BDP'nin seçim barajının düşürülmesi talebine ilişkin ise Boyner, şu görüşleri dile getirdi:
"Yüzde 10 barajının Türkiye'nin her kesimini parlamentoya taşımak için yeterli olmadığını daha önce söyledik. Kürt sorunu parlamentoda temsil edildiği, konuşulduğu ölçüde de daha kolay çözüme ulaşacaktır. Baraj mutlaka değiştirilmeli."
Boyner, BDP'nin davetiyle üzerine, yaptıkları bölgesel çalışmalar kapsamında Diyarbakır ziyaret edeceklerini bildirdi.
Demirtaş ise Türkiye'nin "Kürt sorunu, ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü" sorunlarının yeni anayasada nasıl çözüleceğinin tartışılması gerektiğini belirtti. Sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünü, rollerini ve misyonlarını önemsediklerini vurguladı.
Hükümet fırsatları heba ediyor
Kışanak ve Demirtaş daha sonra DİSK'i ziyaret etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, AKP'nin Kürt sorunu ve anayasa konusunda samimi olmadığını belirterek, "Bir yandan 'dağdan inin' derken, diğer yandan 'şehri terk edin' demek samimiyetsiz bir yaklaşımdır ve sorunun çözümü konusunda inandırıcılıktan uzaktır" dedi.
Demirtaş ise hükümetin bu konudaki yaklaşımının çözüm üretmekten çok uzak olduğunu vurguladı:
"Kürt sorunundan kaynaklı çatışmaların son bulması ve sorunun siyasal zeminde barışçıl çözümü için çabaların bu kadar yoğunlaştığı bu dönemde, anayasanın nasıl olacağına ilişkin tartışmalar hayati derece de önemlidir. Bu nedenle iktidar partisinin bu konuda kaçamak davranmasında bir yarar görmüyoruz, tam tersine bu Türkiye toplumuna zarar veriyor ve fırsatların heba edilmesine yol açıyor." (SP)
*Bu haber Hürriyet, Fırat Haber Ajansı haberlerinden derlenmiştir.