Ruhani Kurul Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan'ın iki gazeteye ilan verilmemesi yönündeki talimatını vakıf yetkililerini telefonla bir bir aranarak ilettiği bildirildi.
Bu yönde sözlü talimat aldıklarını doğrulayan değişik vakıf yönetimlerinin nasıl bir tavır takınacağı bilinmiyor. Ancak son bir hafta içerisinde, bazı kurumların "Agos" gazetesine ilan vermedikleri ve faaliyetlerini bildirmedikleri belirtildi.
Vakıf yöneticilerinden gerilimi azaltma çabası
Ermeni cemaati içerisinde tartışılarak çözümlenebilecek meselelere ilan baskısının karıştırılmasını doğru bulmadıklarını bildiren çok sayıda okur ise gazeteye destek verdi.
1 Ağustos'ta bir toplantı düzenleyen 30 vakıf yöneticileri, Patriklik ile iki gazete arasındaki gerilimi azaltmak için ortak bir bildiri yayımladılar.
Bildiriye imza atanlar, ifade özgürlüğünün dikkatli şekilde kullanılmasını savunurken, diğer yandan da basına ilan vermeme yönteminin onaylamadıklarını belirttiler.
Kilise ilanı Agos ve Jamanak'ta yok
Patrikliğin ilan boykotu çağrısında ilk deneyim ise iki hafta önce yaşandı. Vartavar Yortusu'nun geleneksel kutlama mekanı olan Surp Garabet Kilisesi'nin ilanı, bu iki gazete dışlanarak sadece "Marmara" gazetesinde yer almıştı.
Benzer bir uygulamayı bir süre önce Patriklik çevreleri aynı gazeteler için uygulamışlar ancak tam başarı elde edemeyince bu tutumlarından vazgeçmek durumunda kalmışlardı.
Boykotun nedeni "eleştiri" olabilir
İki gazeteye ilan verilmeyerek boykot edilmesine ilişkin Patrikhane çevrelerinden herhangi bir yazılı ya da sözlü açıklama yapılmamasına rağmen, bu teşebbüste Vehapar'ın ziyaretinin ardından iki gazetenin Patrik 2. Mosrob'un tutumunu eleştirmelerinin rol oynadığı sanılıyor.
Bu gelişmelerin ardından bir araya gelen "Jamanak" gazetesi Başyazarı Ara Koçunyan ve "Agos" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink bir durum değerlendirmesi yaptılar. (EÖ)