Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Ortadoğu basını, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaların ardından Türkiyeli yetkililerin “kırmızı çizgi” ve “bedelini ödeyecekler” şeklindeki açıklamalarına geniş yer verdi.
Ayrıca bu saldırının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesinde olmasına da dikkat çekildi. Uluslararası medyanın patlamayla ilgili haber ve yorumları şöyle:
Daily Telegraph: Türkiye’den müdahale çağrısı
Türkiye’nin sınır ilçesi Reyhanlı’da korku ve şüphe var. Halk hem sığınmacılara hem de onları Reyhanlı’ya getirmekle suçladıkları Başbakan Erdoğan’a tepkili. Suriye sınırından Türkiye’ye 300 bin sığınmacı geldi ancak hepsi kamplarda kalmıyor.
Salih Taş isimli Reyhanlı sakini, “Erdoğan’a kızgınız, gelenlerin her yerde serbestçe dolaşmasına izin veriyor” diyor.
Türkiye krizin başından beri Suriye’deki rejim muhaliflerini destekliyor ve şimdi de Batı müdahalesi çağrısında bulunuyor.
Guardian: ABD’yle görüşme öncesi bomba
Bu patlama Suriye’deki iç savaşı, muhaliflerin en güvenilir destekçilerinden olan Türkiye’nin sınırları içine taşıdı.
Patlamanın ardından açıklama yapan ABD ve İngiltere, NATO müttefiklerinin yanında olduklarını belirtti. Olay, bu hafta ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Erdoğan’ın yapacağı görüşmenin öncesinde oldu.
El Cezire: Kırmızı çizgiler aşıldı
Türkiye silah sağladığını reddetse de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşanlara tam destek veriyor. Başbakan Erdoğan, “Türkiye’yi kim hedef alırsa er ya da geç bedelini öder” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bu patlamaların “kırmızı çizgiyi ihlal ettiğini” belirtti ve “Türkiye’nin bu patlamalara karşı her türlü tedbiri uygulamaya hakkı vardır” dedi.
CBS: Suriye-Türkiye ilişkileri daha da bozuldu
Suriye Enformasyon Bakanı Omran al-Zoubi, Türkiye hükümetinin suçlamalarını reddetmekle kalmadı, Suriye sınırlarını istikrarsızlaştırdığı için Türkiye’yi suçladı: “Türkiye sınırlarını uluslararası terörizmin merkezi haline getirdi, buradan patlayıcılar, patlayıcı malzemeleri, otomobiller, para ve katiller Suriye’ye giriyor.”
Türkiye, Mart 2011’de Esad rejimi karşıtı hareket başladığından beri onların tarafında yer aldı.
Debka: Türkiye “misillemeyi” düşünüyor
Başbakan Erdoğan, Obama’yla 16 Mayıs’ta yapacakları görüşmede Esad’ın kimyasal silah kullandığına ilişkin kanıtlar sunabilir. Reyhanlı bombalamaları ve Türkiye’nin misilleme yapma potansiyeli, Suriye’yi yeniden alarma geçirdi.
Independent: Irak ve Libya gibi olabilir
Suriye, Irak ve Türkiye sınırındaki birçok noktada kontrolü kaybetti. Ancak Suriye iç savaşından kim kazanarak çıkarsa çıksın, kendini savunmaktan aciz, zayıf bir devleti yönetiyor olacak. Irak’taki gibi…
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin dediği gibi Esad’ın Suriye’nin geleceğinde rol oynamayacağını söylemek için, Libya’da olduğu gibi, Batılı güçlerin Suriye’ye askeri müdahalede bulunması gerekiyor. Ancak bunun uzun dönem sonuçları eşit derecede üzücü olacaktır.
BBC: Türkiye’den misilleme uyarısı
Türkiye bombalamaların ardından, kendini korumak için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi. Ancak Suriye sorumluluğu reddetti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise gerekli tüm önlemlerin alınacağını söylese de NATO’ya acil toplantı çağrısında bulunmadı. Bu toplantı, olası bir cevabın ilk adımı anlamına geliyor.
Başbakan Erdoğan başından beri Suriye rejimi muhaliflerini destekledi ancak savaşa girme yanlısı olmadı. Ancak bu son saldırı çatışmanın dışında kalmasını zorlaştırdı.
Washington Post: Türkiye, Suriye’yi suçladı
Türkiyeli yetkililer, uluslararası toplumu, Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için daha fazlasını yapmaya ikna etmeye çalışacaklarını açıkladı. Ancak misilleme yapmayacaklarını da belirttiler.
Saldırının Erdoğan-Obama görüşmesinden hemen önce olması da dikkat çekici. Suriye Enformasyon Bakanı Omran al-Zoubi de “Neden bu saldırı görüşme öncesi oldu? Erdoğan, Obama’yı ülkesinin saldırı altında olduğunu söyleyerek onu teşvik etmek mi istiyor?” diye sordu.
Wall Street Journal: Şimdiye dek itidal hakimdi
Analistler, Ankara’nın Suriye politikasının halk tarafından kabul görmediğini, siyasilerin de gerilimi azaltma yönünde davrandığını belirtiyor.
Şubat ayında 14 kişinin ölümüne sebep olan Cilvegözü sınır kapısındaki patlamanın ya da Suriye’nin bir Türkiye jetini düşürmesinin ardından da bu yönde tavır alınmıştı. (AS)