*Kurtuluş'taki Üstün Palmie Pastanesi'nin bu Pasklaya'da vitrinine yansıyanlar. (Fotoğraf: instagram.com/ustunpalmie/)
Tüm Hıristiyan halklarının yeniden doğuş bayramını, Paskalyaları kutlu olsun.
Hıristiyanlar için İsa Peygamber'in çarmıha gerildikten üç gün sonra dirildiği gün olarak kabul edilen Paskalya Yortusu kutlamaları başladı.
Kelime kökeni İbranice'ye dayanan ve "dokunmadan geçmek" anlamına gelen Paskalya, her yılın mart ayının sonundan nisan ayının sonuna kadar olan dönemi kapsıyor. Kiliselerde pazar günleri kutlanan Paskalya'nın diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günüdür.
Paskalya Katolikler ve Protestanlar ile Ortodokslarda farklı takvim kullanıldığı için farklı günlerde kutlanıyor. Bazı yıllarda ise bütün mezhepler aynı gün kutluyor.
Paskalya, büyük perhiz adı verilen perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile kutsal hafta adı verilen son haftayı kapsıyor. Paskalya Günü'nde yani Paskalya Pazarı'nda sona eriyor.
Paskalya Bayramı nasıl kutlanır?
Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler var. Bunlar arasında en yaygını insanların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır, mumlar yakılır, dualar okunur.
(AÖ)