Fotoğraf: Pinterest
Hıristiyanlar için İsa Peygamber’in çarmıha gerildikten üç gün sonra dirildiği gün olarak kabul edilen Paskalya Yortusu kutlamaları bugün başlıyor.
Kelime kökeni İbranice’ye dayanan ve “dokunmadan geçmek” anlamına gelen Paskalya, her yılın mart ayının sonundan nisan ayının sonuna kadar olan dönemi kapsıyor. Kiliselerde pazar günleri kutlanan Paskalya’nın diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günüdür.
Paskalya Katolikler ve Protestanlar ile Ortodokslarda farklı takvim kullanıldığı için farklı günlerde kutlanıyor. Bazı yıllarda ise bütün mezhepler aynı gün kutluyor.
Paskalya Bayramı nasıl kutlanır?
Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler var. Bunlar arasında en yaygını insanların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunur.
Karantinadaki Kurtuluş sokaklarında Paskalya.
Ne zaman kutlanır?
Paskalya, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart'ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü'nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı önerilir.
Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir.
Öte yandan Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Paskalya Yortusu öncesinde bir duyuru yayınladı ve Paskalya kutlaması için evlerde toplu olarak biraraya gelinmemesi istedi. "Patriklik Sekreteryası" imzasıyla yapılan açıklama şöyle: "Tüm dünyaya tehlike saçan ve ölümcül sonuçları olan koronavirüsü göz önünde bulundurarak cemaatimiz üyelerine bir kez daha evlerinden dışarı çıkmamaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Patriklik sekreteryamıza birçok farklı yollardan ulaşan bilgiler neticesinde, bazı cemaat üyelerimizin Surp Zadig (Kutsal Diriliş) Yortusu ve «Khtum»'dan faydalanarak kutlama yemekleri düzenleyip özlem giderme amaçlı bir araya gelme planları olduğu duyumlarını almış bulunmaktayız. Cemaatimizin her bir üyesinin kıymet ifade eden sağlığı sebebiyle Kiliselerimizin kapılarının dahi ibadete kapatılmış olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Ülkemizde her türlü toplu buluşma yasaklanmış bulunmaktadır. Diğer yandan bu ve benzeri toplantılar ve yemek sofraları kabul edilebilir olmayıp hem düzenleyenler hem de katılımcılar açısından ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumda kati olarak yapılmaması gerektiğine dikkatinizi çekmek istiyoruz. Diğer yandan, 13 Nisan 2020 Pazartesi gününün «Merelots» (Ölüleri Anma günü) olduğu dikkate alınarak bazı düzenlemeler yapılmıştır. Mezarlıklarımızın kapılarının açık olmasına rağmen cemaatimiz üyelerini Rab'de uyuyan aile üyelerinin kabirlerini ziyarette bulunma yönünde yüreklendirmiyoruz. Bu vesileyle Balıklı, Şişli, Halıcıoğlu, Bakırköy ve Üsküdar'da bulunan mezarlıklarımızda 11.00-13.00 saatleri arasında din görevlileri bulunacak saat 11.00'de Tüm Rab'de uyuyanların ruhları için dua edilecektir. Patrikliğimiz emriyle, bu yıl salgın sebebiyle S. Zadig döneminde din görevlilerimiz evleri ziyaret ederek «Dnorhnek» (Evlerin takdisi) dualarını gerçekleştirmeyeceklerdir. «Danerets» (Ev papazı) bulunan ailelerin din görevlileri telefon yoluyla iletişime geçerek bu ailelerle ilgileneceklerdir. Surp Zadig ruhani coşkusu ile ümit dolu günler ve sağlık diliyoruz. İsa Mesih'in «Vermek, almaktan daha büyük mutluluktur» (Elçiler 20.35) sözünü hatırlatıyor ve cemaatimiz üyelerine bayram coşkusunu ihtiyaç sahipleriyle paylaşmalarını hatırlatıyoruz." |
(RT)