bianet'in görüşünü aldığı DTP'nin seçimlerden ve propagandadan sorumlu eşbaşkan yardımcısı Osman Özçelik, bu "ittifakın" ve değişikliğin ardında "Bağımsız adayların önünü nasıl kesebiliriz" kaygısının yattığını söylüyor ve ekliyor:
Özçelik: Bunun adı bölücülük, ayrımcılık
"Hesap, Kürt seçmenlerin yanlış veya geçersiz oy kullanmasını sağlamak. Somut bir bölücülük bu. Çünkü ayrımcılık, hatta ırkçılık. Amacı, Kürtlerin parlamentoda temsilini engellemek. Kürtler inşaatta çalışır, askerlik yapar, vergi verir, domates toplar. Ama 'siyasette temsil edilmemeliler' yaklaşımı sürüyor."
Bağımsız adayı bulmayı zorlaştıran pusula
Özellikle okuma yazma bilmeyen seçmenler için pusulada bağımsız adayı bulmak çok zor; siyasi partilerin görsel olarak tanınmasını sağlayacak amblemleri varken, bağımsız adaylar sadece adlarıyla yer alıyor.
Arka planı Emin Çölaşan Hürriyet'teki yazısında açıklıyor ve haklı buluyor:
"DTP'yi Meclis'te istemeyen sistem de, elbette önlemini alıyor! Şimdi Diyarbakır bağımsız adaylarının isimleri çok sayıda parti ve öteki bağımsız adayların arasında kaynayıp gidecek. Güneydoğu'da okuma yazma oranı düşük. Nice DTP'li seçmen, büyük olasılıkla oy vereceği adayı onlarca isim arasında bulamayacak. (...) Sayı kabarınca, okur yazar olmayan seçmen damgayı nereye vuracağını şaşıracak. Anayasa değişikliği bu yüzden yapıldı!"Çölaşan yazısında DTP'nin Meclis'e bir şekilde 20'den fazla milletvekili sokarsa grup kurmasından ve "Kürtçülük yapıp Türkiye'nin yeni bir baş ağrısıyla yüz yüze gelmesinden" kaygılı.
Eski sistemde bağımsız adayı bulmak kolaydı
Özçelik, değişiklikten önceki sistemde, bağımsız adayların kendi pusulalarını il seçim kurulunun belirlediği biçimde bastırıp onaylattığını, seçmenlerine bunu dağıtabildiklerini söylüyor. Aynı pusulalar seçim sandığının yanında da bulunuyordu.
DTP'nin parti olarak seçime girmeyeceğini resmen başvuruyla bildireceği 14 Mayıs'tan sonra, seçime girebilecek parti sayısı 20'ye düşecek. ANAP ve DYP'nin birleşip Demokrat Parti olarak seçime gireceği düşünülürse, sayı 19'a düşecek. Özçelik küçük partilerin de çekilme ihtimali hesaba katıldığında pusulada yaklaşık 13-15 arası partinin ve o seçim bölgesindeki bağımsız adayların hepsinin bulunacağını söylüyor.
"Seçmenimize oy kullanma eğitimi vereceğiz"
Özçelik, kısa sürede seçmenlerine oy kullanma eğitimi vererek bu engelin üstesinden gelmeyi planladıklarını söylüyor. "Elbette fire olacaktır. Ama DTP için sonuçları değiştireceğini sanmıyorum. Seçmenimize nasıl oy kullanacaklarını anlatacağız. Okuma yazması olmasa da politize bir kitledir çünkü." (TK)