Milletvekili aday listeleri ve aday seçim sürecini göz önüne alan araştırma, aday adayı başvuru ücretlerinin yüksekliğine dikkat çekiyor "Partiler bu durumun kadın yoksulluğuyla oluşturduğu tezatın bile farkında değiller" diyor.
20'den fazla kadın hakları örgütünün oluşturduğu koalisyon Anayasaya kadın kotasının girmesini talep ediyor.
Başvuru ücretleri kadınların adaylıklarını olumsuz etkiledi
Açıklama, daha önce, siyasi partilerden, kadınlardan başvuru ücreti almamalarını talep ettiklerini hatırlatan Kadın Koalisyonu, "birçok parti bu talebe yanıt vermediği gibi; aday adaylarının başvurularını Ankara'da parti genel merkezlerine yapmak zorunda bırakılmaları, başvuru ücretlerine bir de yol ve konaklama giderlerinin eklenmesine neden oldu" dedi.
Kadın Koalisyonu'nun sonuçlarına göre, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emek Partisi (EMEP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), İşçi Partisi (İP), Liberal Demokrasi Partisi (LDP) ve Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP), kadın ya da erkek aday adaylarından başvuru ücreti almadı.
CHP-DSP ortaklığının açıklanmasından sonra seçimlerden çekilen Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) hem kadın hem de erkek aday adayları için 50 YTL gibi sembolik bir ücret belirlemişti. ANAP, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) erkeklerden aldıkları halde, kadınlardan başvuru parası almadı. Genç Parti (GP) ve Demokrat Parti (DP) kadın aday adaylarına pozitif ayrımcılık yaptı, ama para engelini tümüyle kaldırmadı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), kadın ve erkek aday adaylarından çok yüksek kayıt ücreti aldı.
Kadın aday oranlarında da yükselme sağlanmadı
Kadın Koalisyonu, "Halkın Yükselişi Partisi (HYP), LDP, ÖDP, TKP, Emek Partisi (EMEP), aday listelerinde yüzde 30 civarında kadın aday oranıyla ilerde sınıfı geçmek üzere dikkate değer bir gelişme gösterdi" dedi ve ekledi:
"Bunların dışındaki bütün siyasi partiler, kadın aday gösterme konusunda birbirinden farklı notlar da alsalar, toptan sınıfta kaldılar."
Açıklama CHP, AKP, DP, ANAP, MHP ve GP'nin ilk 3 sıraya koyduğu kadın aday sayısınınsa, sadece 93 (yüzde 6,65) olduğunu belirtti.
Koalisyon açıklamasında, "Türkiye önümüzdeki beş yıl boyunca da kadınların siyasette temsili açısından dünya ülkeleri arasında son sıralarda olmaktan kurtulamayacak" dedi.
Çözüm için, anayasal ve yasal kota getirilmesi gerektiğini vurguladı. (AÖ/EÜ)
* Kadın Koalisyonu, biraraya gelen kadın örgütlerinin temsilcilerinden oluşuyor. Koalisyonda bulunan örgütler arasında KA-DER, Türk Kadınlar Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı, Mülkiyeliler Birliği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, KAMER, KADAV, Kadın Haklarını Koruma Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Eveksenli kadınlar, KAZETE, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Vakfı, Marmara Vakfı İnsan Hakları Platformu, Uçan Süpürge, Bornova Kadınlar Sosyal Kültürel Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Yerel Gündem 21 Antalya Kadın Meclisi, Ege Kadın Dayanışma Vakfı, Dicle Kadın Kültür Merkezi, İstanbul Barosu Kadın hakları Uygulama Merkezi, SS Kadın, Çevre Kültür İşletme Kooperatifi bulunuyor.
** Not: Tablolardaki bilgiler, KA-DER tarafından seçime giren tüm siyasi partilerden talep edilen ve siyasi partilerce 24 Mayıs 2007'ye kadar bildirilen aday adaylarına ilişkin bilgilere dayanılarak hazırlanan ve www.ka-der.org.tr adresinde yayınlanan veriler esas alınarak hazırlanmıştır.
2002 kadın aday sayısı verileri Simten Coşar'ın henüz yayınlanmamış araştırmasından alınmıştır.
EMEK Partisi, hem bağımsız adaylar ile hem de siyasi parti kimliği ile seçime girecek. Parti'nin, parti kimliği dışında göstereceği bağımsız adaylar birkaç partinin birlikte gösterdiği adaylardır.