"Oy kullanırken sıkı bir denetim yapıldığı takdirde sorun yaşlanmaz. Sandıklarda partilerden gözlemci bulunabiliyor. Bu şekilde pratik önlemler alınmasının önünde engel yok."
Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Anayasa Hukuku Bilim Dalı'ndan Ertuğrul Cenk Gürcan seçmen listelerindeki usulsüzlüklerin denetlenebileceğini söyledi.
Erdem: Bu şekilde seçim yapılamaz
Radikal yazarı Tarhan Erdem Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dışındaki bir kurumun hazırladığı verilerin seçmen kütüğü haline dönüştürülmesini eleştiriyor.
29 Mart'ya yapılacak yerel seçim öncesi yurtdışında yaşayan vatandaşların kayıtlandırılması sorunu dışında Türkiye'de birden fazla yerde kaydı bulunan, öldüğü halde seçmen gözüken vatandaşların durumu da tartışma yarattı. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre hazırlanan yeni verilere göre geçen seçime göre seçmen sayısı 6 milyon artmış görünüyor.
Erdem'in görüşü şöyle:
"Seçmen kütüğünün bilgisayar ortamına alma görevi 1979 dan beri YSK sorumluluğundadır; bu görev başarılamamıştır. Aynı listelerin yeniden askıya çıkarılması hatayı düzeltmeyecektir. Çünkü, 2006 ve 2007 yılındaki çalışmalarla elde edilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) verisinin, bütünüyle yanlış olduğu, son 15 günde anlaşılmıştır; burada ben de bir kez daha tekrarlıyorum: ADNKS yanlıştır, kullanılamaz."
Gürcan: Verilerin yeni bilgisayara geçirildiği ülkelerde bu sorun olacaktır
Gürcan ise Erdem'i haklı bulmakla birlikte "ortada aşılamaz bir sorun olmadığını" düşünüyor:
"Sistemin henüz oturmadığı, verilerin yeni yeni bilgisayar ortamına geçirildiği Türkiye gibi ülkelerde böyle sorunlarla karşılaşılır. Bu tartışma önümüzdeki yıllarda da olacaktır. Ama pratik açıdan çözülebilir sorunlar olduğunu düşünüyorum. Çok da kaygılı olmamak gerekiyor."
Bu listelerle seçimin hukuki olup olmadığı sorusunu Gürcan "Partilerin seçimde demokratik görevlerini tam olarak yerine getirmeleri beklenmeli" diyerek cevaplıyor.
"29 Mart'ta yapılacak seçim sonuçlarına güven duyulmayacaktır. Bu güvensizliğin siyasal ve toplumsal sonuçları vardır, Türkiye bu sonuçları taşıyamaz!" diyen Erdem de yazısının sonunda partilere sesleniyor:
"Kütük konusunda partiler birlikte hareket ederek, tehlikeli gelişmeleri önlemelidirler."
Seçim takvimi açıklandı:
YSK, 29 Mart 2009'da yapılacak mahalli idareler seçimlerine ilişkin beklenen takvimi açıkladı. 1 Ocak'ta işlemeye başlayacak takvim şöyle:
7 Ocak: İl seçim kurullarınca belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
9 Ocak: Siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ya bildirmelerinin son günü.
16 Ocak: Ön seçim yöntemiyle aday belirleyecek siyasi parti üye listelerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesinin son günü.
26 Ocak: Ön seçim-aday yoklaması seçmen listelerinin askıdan indirilmesi ve bu listelere karşı yapılacak itirazların son günü.
28 Ocak: Ön seçim-aday yoklaması seçmen listelerine karşı yapılan itirazların ön seçim ilçe seçim kurullarınca kesin olarak karara bağlanmasının son günü.
8 Şubat: Ön seçim-aday yoklaması yapılacak.
10 Şubat: Ön seçim sandık kurulu tutanaklarına veya kararlarına karşı önseçim ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazın son günü. (Saat: 14.00'e kadar)
13 Şubat: İl seçim kurullarının büyükşehir beYSK'ya yapılacak itirazların son günü.
17Şubat: Siyasi parti ilçe başkanlıklarının; Belediye başkanlığı, Belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri, seçimlerine ait aday listeleri en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü.
1 Mart: Kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek.
19 Mart: Seçim propagandası ve yasakları başlıyor.
28 Mart: 18.00'de seçim propagandası sona erecek.
29 Mart: Oy verme günü. Saat 00.00'da seçim yasakları sona erecek.(EZÖ)