Tasarı halindeki örgüt üyelerinin "Topluma Yeniden Kazandırma Yasası" hakkında da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, konu hakkında çalışmalarının devam ettiğini söylerken Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, siyasi genel aftan yana olduklarını belirtti.
SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, tasarının sıkıntı yaratabileceği görüşünde, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Sekreteri Süleyman Yağız da, toplumun vicdanının zedelenmemesine dikkat çekti.
Bianet'e görüşlerini anlatan Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, "Arabuluculuk yöntemin çok etkili olmayacağını düşünüyorum" derken Demokratik Sol Parti Genel Sekreteri Süleyman Yağız, "KADEK ile Türkiye yönetimi arasında arabuluculuk yaparız" açıklamalarını kesinlikle benimseyemeyiz" yanıtı verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi'nin değerlendirmesi ise şöyle: "DEHAP'ın arabuluculuk yönündeki açıklaması hakkında bizim söyleyebileceğimiz bir şey yok. Bunu çok doğru bir girişim olarak da görmüyoruz."
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş da "Bizim arabuluculuk yapmak gibi bir politikamız olamaz. Diyalog oluşturma yönünde DEHAP'ın tutumu olumlu, ancak olumlu sonuç verip vermeyeceği kuşkulu" şeklinde karşıladı.
DEHAP: KADEK'le görüşeceğiz
DEHAP Genel Başkanı Bakırhan, konuyla ilgili olarak "KADEK'li yetkililere barışçıl ortamın yaratılmasının mücadelesini veriyoruz diyeceğiz. 'Bunun için sizce neler gerekli?' diye soracağız. Edindiğimiz izlenim ve önerileri kamuoyu, Meclis Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı, siyasi parti liderleri ve toplumun değişik çevreleriyle paylaşacağız" açıklamasında bulunmuştu.
DEHAP'ın "arabuluculuk" politikasına siyasi parti yetkililerinin tepkisi şöyle oldu:
Mehmet Bekaroğlu: "Bu çabanın yerine bir toplu platform oluşturularak bu çaba olgunlaştırılır. Bir iyi niyet grubunun oluşturulması daha etkili olabilir."
Süleyman Yağız: "Böyle bir durum, sadece ve sadece PKK'nın siyasallaşma çabalarına yarar. Hiçbir yönetimin böyle bir arabuluculuğa sıcak bakacağına ihtimal vermiyorum. DEHAP'ın böyle bir öneriyi gündeme getirmesi, bu partinin üzerindeki kuşku bulutlarının daha da yoğunlaşmasına neden olur."
Alper Taş: "DEHAP'ın politikası eğer sorunun çözümünde etkili olacaksa olumlu karşılarız."
Topluma Kazandırma Yasası
Bekaroğlu: "Öncelikle PKK-KADEK'i ortaya çıkaran şartların ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğer KADEK toplumsal barış önünde problem olmuşsa bu örgüt üyelerinin toplumsal hayata katılmalarının sağlanması gerekir. Şu an aftan yararlanmak için silahlı çatışmaya katılanlarla katılmayanlar arasında ayrım düşünülüyor. Bunun eski sıkıntıları tekrar yaratacağını düşünüyorum. Genel af da yeterli olmaz, toplumsal barışın bozulmasına neden olan şartları da değiştirmek gerekir."
Yağız: "Burada dikkat edilmesi gereken husus, PKK-KADEK'in lider kadrolarına karşı bir teslimiyet görüntüsü verilmemesi ve toplum vicdanının sızlatılmamasıdır. Tabii, bu tür yasalardan daha kapsamlı sonuçlar alabilmek için bölgenin ekonomik ve sosyal yapısıyla ilgili açılımları da hızlandırmak gerekir."
Taş: "Biz sorunun çözümü için genel bir siyasi affın olması gerektiğini savunuyoruz. Bu düzenlemenin kimseyi aşağılamayan, ayrıma gidilmemiş bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Çıkarılacak genel af ile KADEKlilerin siyasal toplumsal yaşama dahil olmaları gerekir. Yasaya "pişmanlık yasası" denmemesini olumlu buluyoruz ancak esas önemli olan yasanın içeriği."(HA/NK)