Yunanistan'da 130 milyar euro'luk ikinci kredi anlaşması ile ilgili kanun tasarısı parlamentoda yapılan oylamada kabul edildi. "Hayır" oyu veren 43 milletvekili partilerinden ihraç edildi.
Katı kemer sıkma politikalarını öngören ve halkın çoğunluğunun karşı olduğu yasa tasarısını protesto edenler, bu sabaha karşı 01:00'de oylamanın sonucunu öğrenince mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Bloomberg'den Marcus Bensasson, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin hazırladığı "kurtarma paketi"nin, ülke bütçesinin kontrolünde beklentilerin çok uzağında kaldığını yazdı.
130 milyar euro'luk mali yardım, Yunanistan'ın Mart ayında yapması gereken ödemeler için "zorunlu" olarak tanımlanıyor.
Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın kurtarma fonundan 130 milyar Euro daha alabilmesi için bu önlemleri onaylamasını şart koşuyordu. Maliye bakanları ayrıca Yunanistan'dan bütçede 325 milyon euro ek kesintiye gitmesini istiyor.
BBC'nin haberine göre, bakanlar Çarşamba günü toplanarak 130 milyar euro ek kaynağın serbest bırakıp bırakmayacağını karara bağlayacak.
Pakete şimdiden karşı çıkan ve oylamada ''hayır'' oyu veren 22 PASOK ve 21 Yeni Demokrasi (ND) milletvekili partilerinden ihraç edilirken, LAOS'lu 2 milletvekili ise yasaya ''evet'' dedikleri için partilerinden atıldı.
Sağlık, savunma ve ücretlerde kesinti
Tasarıya göre bütçede en fazla savunma ve sağlık harcamalarıyla kamu kurumları harcamalarında kesintiye gidiliyor. Hükümet, kamu kurumlarında özelleştirmeye hız verileceğini açıklamıştı.
Bloomberg'ün haberine göre, kredi anlaşması uyarınca kabul edilen kanun tasarısının merkezinde bu üç kalemdeki kısıntı yer alıyor.
Devlet harcamalarından 3.3 milyar euro kesintiye gidilmesi planlanan pakete göre, asgari ücrette yüzde 22-32 oranında kesintiye gidilecek. Emeklilik maaşları da yüzde 15 oranında düşürülecek.
Southeast European Times'tan Andy Dabilis'in makalesine göre, yaklaşık 15 bin kişinin bu yıl içerisinde işini kaybedeceği tahmin ediliyor. Hükümet ise asgari ücretin düşürülmesinin, işsizliği de azaltacağını ileri sürüyor.
Yunanistan'da şu anki işsizlik oranı yüzde 20.9. IMF paketi çerçevesinde, 25 yaş altı çalışanların yüzde 50'sinin aylık ücreti 751 euro'dan 503 euro'ya düşecek.
İşsizlik ve maaş kesintileri öngören bu önlemlerin başarısız olacağını söyleyen Crete Üniversitesi'nden George Stathakis, SETimes'a yaptığı açıklamada "Devletin vergiler ve diğer kesintilerle elde etmeyi planladığı gelir de bu yıl içerisinde yüzde 15-20 oranında düşecek. Dolayısıyla planlanan geliri tutturmaları mümkün olmayacak. Bütçe dengelenmeyecek" diye konuştu.
Soros: "Ülkeyi kurtarmak imkansız hale geldi"
Avrupa Birliği'nin Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, paketin kabul edilmesinden önce yaptığı açıklamada, "Yunanistan hükümetinin, ikinci kredi anlaşmasının işe yarayacağına dair Avrupalı partnerlerini ikna etmesi için somut adımlar atması gerekiyor" demişti.
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso da kredi anlaşmasının bu kez işe yarayacağını belirterek, resesyonun beşinci yılındaki Yunanistan'ın bu önlemlerle euro bölgesinde kalacağını söylemişti.
Ancak Spiegel dergisine konuşan yatırımcı George Soros, borç krizindeki euro ülkelerini sadece tasarrufa zorlamak yerine, mali katkı ile ekonominin canlandırılması gerektiğini, aksi takdirde Avrupa'da, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) 1929 "Büyük Depresyon" gibi bir durum ortaya çıkacağını söyledi.
Yunanistan'a yüksek faizli yardım kredileri verilmesinin de yanlış olduğunu belirten Soros, bu yüzden "ülkenin kurtarılmasının" adeta imkansız hale geldiğini ifade etti. Soros, İtalya'nın da çok yüksek faiz ödemelerini içeren önlemlerle aynı akıbeti yaşayacağını açıkladı.
Öfke banka şubelerine yöneldi
Parlamentoda yasa tasarısı oylanırken, önceki önlem paketinin etkilerini yaşamlarında hisseden Yunanistanlılar da sokaktaydı.
Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile diğer sendikalar tarafından yapılan protesto çağrısı ile bir araya gelen binlerce kişi parlamento önünde polisle karşı karşıya geldi.
Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti, gazdan etkilenenler arasında müzisyen Mikis Theodorakis ile eski siyasetçi Manolis Glezos da vardı.
Gösterilerde anarşistlerle polis arasında çatışma çıktı. Polisin biber gazı ve ses bombasıyla yaptığı saldırılara protestocular da molotof kokteyli ile karşılık verdi.
Anarşistler, Stadiu ve Akademias caddesinde küresel çaptaki bazı markalara ait mağazaların camlarını kırdı; bir alışveriş merkezi ile bir banka şubesini ateşe verdi. Gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı, yaklaşık 45 kişi duman ve biber gazından yaralandı. (AS)