Fotoğraf: Melenchon ve müttefikleri NUPES'in logosunu ve programını tanıtıyor
Fransa Pazar günü, iki turlu parlamento seçimlerinin birinci turu için oy kullanacak.
Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Emmanuel Macron, parlamento seçimlerindeki solcu ve merkezci rakiplerinin Fransa'yı Le Pen'e bırakmamak için kendisine verdikleri oylarla kazanabilmişti ama 12 ve 19 Haziran'da öyle olmayacak.
TIKLAYIN-Macron yüzde 58,80'le yeniden başkan
Birinci turu yarım puan farkla üçüncü sırada bitiren France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) lideri Jean-Luc Mélenchon seçmenlerine Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kime oy vereceklerini değil kime vermeyeceklerini söylemişti. Şimdiyse Mélenchon'un France Insoumise'nin Yeşiller, Komünistler, sol Sosyal demokratlar ve bağımsız sol ile kurduğu NUPES (Nouvelle union populaire écologique et sociale=Yeni ekolojik ve toplumsal halk birliği) ittifakı parlamentoyu Macron'dan almak ve hükümeti kurmak için mücadele ediyor.
Anketler, Macron'un "merkezci" denilen Ensemble (Birlikte) koalisyonunun NUPES blokunun yalnızca birkaç puan önünde olduğunu gösteriyor.
Ipsos/Cevipof anketine göre, Macron'un koalisyonunun Fransa parlamentosunda 275 ila 315 arasında sandalye kazanabileceği görünüyor, hükümeti kurmak için mutlak çoğunluksa en az 289 sandalyeye sağlanabiliyor. Özetle Macron için hiç bir şey kesin değil.
Macron için kötü haber: Mayıs'tan bu yana desteği azalıyor
Emmanuel Macron |
Reuters'in haberine göreyse, LCI TV kanalı için Ifop-Fiducial tarafından yapılan son ankette NUPES blokunun oyları yüzde 26,5 ile Macron'un Ensemble koaliyonunun yüzde 26 olan desteğini yarım puan geride bırraktı. Ancak gene aynı ankete göre Macron koalisyonu 270-305 arasında sandalye alırken NUPES 180-210 arasında kalıyor.
Macron, 2002'den beri başbakanın cumhurbaşkanıyla farklı taraflarda ve cumhurbaşkanının mecliste çoğunluktan yoksun olduğu "birlikte yaşama" sorunuyla baş başa kalan ilk cumhurbaşkanı olmamak için çırpınıyor.
Yarışan güçler ve güç dengesi
Macron Cephesi: Macron'un partisi ve müttefikleri, merkezci Ensemble ittifakının bayrağı altında toplanıyor. Üç ana partiden - Macron'un La République En Marche!'ı (Yürüyen Cumhuriyet), Mouvement Démocrate (Demokrat Hareket) ve Horizons (Ufuklar) ile dört küçük partiden oluşuyor.
Macron, ilk cumhurbaşkanlığında parlamentoda da çoğunluğu elde tutmuştu ancak bu kez "ekmek aslanın ağzında".
Jean-Luc Mélenchon |
Melenchon Cephesi: Mélenchon'un La France Insoumise'i, solda öngörülmedik bir birlik atağıyla sosyalistler, yeşiller ve komünistlerle koalisyon kurdu.
NUPES ittifakı anketlerde ikinci sırada ve denizaşırı seçmenler arasında erken oylamada önde. Ancak NUPES, nükleer enerji kullanımı, ve NATO ve AB ile ilişkiler gibi kimi temel konularda önemli farklılıklara sahip kırılgan bir koalisyon oluşturuyor.
Les Republicains cephesi: Cumhuriyetçiler, üçüncü en büyük meclis grubu olmayı hedefliyor. Muhafazakarların Macron'un kampının ve solun oldukça gerisinde olacağı tahmin edilse de, Ensemble'ın en büyük gruba sahip olması, ancak mutlak çoğunluğa sahip olmaması durumunda anahtar parti durumuna yükselebilirler.
Marine Le Pen cephesi: Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Partisi, öngörülen ilk tur oylarında üçüncü, Meclis'teki sandalye sayısında dördüncü sırada yer alıyor.
Fransa'da seçim usulü nasıl?
►Fransa parlamento seçimleri Assemblée Nationale'e (Ulusal Meclis) 577 seçim bölgesinden birer deputé (vekil) seçmek için yapılıyor.
►18 yaşından büyük her Fransa yurttaşı oy kullanma hakkına sahip.
►12 Haziran Pazar günü yapılacak ilk tur oylamada bir adayın vekil seçilebilmesi için seçim bölgesinde oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması gerekiyor.
►Bu barajı geçemeyenler kozlarını 19 Haziran'daki ikinci tur oylamada paylaşacaklar. İkinci tura ilk turda yüzde 12,5'ten fazla oy alan bütün adaylar katılacak. İkinci turda kazanan hepsini, yani vekilliği alacak.
►12 Haziran'da start çizgisinde 6 bin 293 aday olacak. Bu, seçim bölgesi başına ortalama 11 adaya denk geliyor. Bunların yüzde 55,8'i erkek (3 bin 514 aday) ve yüzde 44,2'si kadın (2 bin 779 aday).
(AEK)