Fotoğraflar: Deniz İnceoğlu
Strazburg Cinéma Odyssée ortaklığında ve Paris Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen 17. Paris Türkiye Filmleri Festivali, 17-27 Eylül tarihleri arasında Paris’teki Louxor ve Brady sinemalarında gerçekleşti.
İnsan hakları ve ifade özgürlüğü alanlarında senelerce emek vermiş bir göçmen derneği olan ACORT tarafından düzenlenen festival, Türkiye film ve belgesellerine görünürlük kazandırmayı amaçlıyor. Ayrıca tam 17 yıldır Türkiye sinemasının tüm çeşitliliğini yansıtan özgür bir ifade platformu olarak görev yapıyor.
5 filmden oluşan kısa film seçkisi
Her sene olduğu gibi bu sene de son iki-üç yılın uzun metrajları ve belgesellerinden oluşan bir program Parisli sinemaseverlere sunuldu. Ayrıca bu yıl programda, beş filmden oluşan bir kısa film seçkisine de yer verildi.
Esasen mart ayında düzenlenecek olan festival, COVID-19 salgını nedeniyle Eylül ayına ertelendi ve salonların yüzde 50 seyirci kapasitesi kuralları çerçevesinde gerçekleşti. Konuklu gösterimlerin bir kısmı, özellikle Türkiye'de yaşayan yönetmenler ile planlananlar, online röportajlar yoluyla düzenlendi.
Küçük Şeyler’in yönetmeni Kıvanç Sezer ve Kraliçe Lear’ın yönetmeni Pelin Esmer gösterim sonrası salona bağlanıp izleyicilerin sorularını yanıtladılar. Ah Asuman’ın yönetmeni Ümit Kıvanç da kısa metrajının gösterimi ardından salona bağlanarak, Le Monde’un eski Türkiye muhabiri Fransız gazeteci Guillaume Perrier moderatörlüğünde seyircilerin sorularına cevap verdi.
Yönetmenlerle online görüşmeler
Yüksek ilgi gören Buluştuğumuz Yer: Hakikat Bahçeleri belgeselinin yönetmeni Eylem Şen de gösterim sonrası salona bağlanarak seyircileriyle buluştu. Fransız sosyolog Eric Fassin ise Barış İçin Akademisyenleri konu alan bu belgeselle ilgili olarak, Fransa’daki dayanışma aktivite ve programlarını tanıtmak üzere söz aldı.
Bunların yanı sıra Fransa'da yaşayan Türkiyeli yönetmenlerin ve diğer misafirlerin katılımıyla gösterimler de düzenlendi. Görülmüştür filminin yönetmeni Serhat Karaaslan, filminin Brady’deki gösterimi sonrasında seyircilerle buluştu.
Festivalin 18.'si 2021'de
Festival 27 Eylül Pazar akşam kapanışını, yüksek katılım sağlanan Fenêtre sur courts adlı dört kısa metrajın gösterildiği bir seansla yaptı. Yılmaz Özdil’in Bare Giran, Burcu Akyar’ın Ablam, Onur Yağız’ın Toprak ve Hüseyin Aydın Gürsoy’un Toz Olmak adlı kısa metrajlarının gösterildiği seansta, Toz Olmak’ın yönetmeni filmi sonrası seyircilerin sorulara cevap vermek için söz aldı.
18. Paris Türkiye Filmleri Festivali'nin de 2021’in mart ayında düzenlenmesi planlanıyor.
Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi (ACORT) hakkında
30 seneyi aşkın bir süredir Fransa’da göçmen hakları için çalışan bir dernek. Azınlık grupların başat topluluklarla eşit haklara sahip olabilmesi ve onlarla yapılan ayrımcılıkla mücadele edilebilmesi için etkinliklerini tüm göçmen gruplara açık bir biçimde yürütüyor.
(Dİ/SO)