Fotoğraf: Paris'te öldürülen genç Nahel'in annesi protestocuları selamlıyor/videodan kayıt
Fransa'nın başkenti Paris'te Cezayirli genç Nahel'in polis tarafından vurularak öldürülmesine yönelik protestolar sürüyor. Polisin cezasızlık kültürü ve yurttaşlara muamelesine karşı isyan ve protesto dalgaları bütün ülkede gitgide kabarırıken, Nahel'in vurulduğu Nanterre banliyösündeki yürüyüşte de katılımcılar, kolluk kuvvetlerinde hala reforma gidilmemiş olmasını kınadılar.
Göstericiler, "Adalet yoksa barış da yok, herkes polisten nefret ediyor" sloganlarıyla yürüdüler.
Nahel'in ailesinin komşularından biri yürüyüş sırasında Reuters'e verdiği demeçte, "Adaletin görevini yapmasını istiyoruz" dedi. "Yoksa biz kendi bildiğimizi yapacağız."
Binlerce kişinin sokaklara döküldüğü banliyöde bir kamyonun üzerine çıkan annesi üzerinde "Nahel için Adalet" yazılı bir beyaz tişörtle yürüyüşçüleri selamladı.
2005'i hatırlatan öfke dalgası
Patlak veren huzursuzluk, 2005'te Fransa'yı üç hafta boyunca sarsan ve dönemin cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın OHAL İlan etmek zorunda kaldığı ayaklanmaları hatırlattı.
Paris'in Clichy-sous-Bois banliyösünde patlak veren ayaklanmaya iki gencin polisten saklanmak için girdikleri bir yüksek gerilim trafosunda elektrik çarpmasından ölümleri yol açmış ve ardından tüm ülkeye yayılmıştı.
On yıl süren dava iki polis memurunun beraatiyle sonuçlanmıştı.
Polis sözcüsü: "2022'de polis ateşiyle ölüm rekoru kırıldı"
Fransa ulusal polis sözcüsü, Salı günkü cinayetin, 2023'te Fransa'da trafik kontrolleri sırasında gerçekleşen üçüncü ölümle sonuçlanan kurşunlama vakası olduğunu, geçtiğimiz yıl polis ateşiyle ölüm vaka sayısının 13 ile rekor kırdığını söyledi.
Reuters 2017'den bu yana tuttukları çeteleye göre vurulanların çoğunluğu siyah veya Arap kökenli olan bu tür vakalarda 2021'de üç, 2020'de iki cinayet işlendiğini kaydetti.
40 bin polis seferber ediliyor
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, üçüncü gününe giren huzursuzluğun Perşembe günü kabarması üzerine olayların denetim altına alınması için yeni önlemler alınması için harekete geçti.
Protestoların Perşembe gecesi sürmesi beklenirken Paris merkezini çevreleyen Ile de France bölge başkanı Valerie Pecresse gece 21:00'den başlayarak Paris içi ve çevresinde otobüs ve tramvay seferlerinin durdurulacağını açıkladı.
Macron'un silahlı saldırının gerçekleşmesi ardından ilgili bakanlarla yaptığı kriz toplantısının ardından muhalefetin olağanüstü hal ilanı çağrısı Başbakan Elisabeth Borne tarafından reddedilmişti.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise, huzursuzluğu bastırmak amacıyla 5 bini Paris bölgesinde olmak üzere ülke genelinde 40 bin polisin konuşlandırılacağını söyledi.
Darmanin, birkaç belediye binasının ateşe verildiği kuzeydeki Mons-en-Baroeul ilçesinde konuşurken, "Devletin son derece sert tepki vereceğinden" söz etti.
Kasten insan öldürme soruşturması
Yerel savcı, ilgili memurun kasten insan öldürmeden resmi soruşturma altında olduğunu söyledi.
Fransa hukuk sisteminde "resmi soruşturma altına alınmak", "suçlanmak" anlamına geliyor.
Savcı Pascal Prache, basın toplantısında, "silah kullanmanın yasal koşullarının yerine getirilmediği kanısında" olduklarını söyledi.
Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, bir Mercedes AMG otomobilinin yanındaki iki polis memurundan birinin araçtan uzaklaşarak genç sürücüye yakın mesafeden ateş ettiği görülüyor.
Macron Çarşamba günü yaptığı açıklamada, saldırının affedilemez olduğunu söylerken gösterileri de kınamıştı.
(AEK)