* Fotoğraf: El Arabiya
Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen 30'a yakın ülkenin dışişleri bakanları, adını İslam Devleti olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı verdiği mücadelede Irak’a destek sözü verdi.
Paris’te bugün yapılan konferansın ardından yapılan ortak bildiriye göre, Irak’a verilecek destek içinde askeri yardım da bulunuyor.
Açılış konuşmasını Hollande yaptı
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande konferansın açılış konuşmasında IŞİD'in küresel bir tehdit olduğunu, örgüte verilecek yanıtın da "küresel" olması gerektiğini vurgulamıştı.
Fransa hükümeti, savaş uçaklarının ABD'nin IŞİD'e yönelik hava saldırılarına destek amacıyla Irak'ta keşif uçuşlarına başladığını duyurdu.
Cidde toplantısının ardından Irak konusunda düzenlenen ikinci toplantı olan "Irak'ta Güvenlik ve Barış Konferansı"na Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Türkiye ve ev sahibi Fransa'nın yanı sıra toplantıya ABD, Almanya, Birlemiş Arap Emirlikleri, Danimarka, Hollanda, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Japonya, Ürdün, Arap Birliği, AB ve BM temsilcileri katıldı.
IŞID'ın mali kaynakları kurutulacak
Bildiride “Yeni Irak hükümetine ihtiyaç duyulan her şekilde yardım edilecektir. Bunun içinde uygun askeri yardım da var. Yardım, uluslararası hukuk ve sivil güvenliğine uygun olarak Iraklı yetkililerin bildirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Washington Times’ın haberine göre de ABD Savunma Bakanlığının her yıl beş bin Suriyeli muhalifin Suudi Arabistan’daki ABD üslerinde eğitilmesi kararını aldı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, yeterli olanakların sağlanması durumunda sayının aşamalı olarak artırılabileceğini söyledi. Eğitime Suudi Arabistan askerleri de katkıda bulunacak.
Bildiride, IŞİD’in suçlarının cezasız kalmayacağı ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen soruşturmalara destek olunacağı belirtildi. Birleşmiş Milletler'in (BM) 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD'e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulandı.
Bahreyn'de bir konferas daha
BBC’nin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, konferansa katılan tüm ülkelerin katılımcı ülkelerin IŞİD'i sadece püskürtmek değil, kesin bir yenilgiye uğratmak istediklerini belirtti. Fabius ayrıca IŞİD'in mali kaynaklarının kurutulması için ilerleyen günlerde Bahreyn'de uluslararası bir konferans düzenleneceğini açıkladı.
Irak hızla harekete geçilmeli
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da uluslararası toplumun IŞİD'e karşı "hızla" harekete geçmesini istedi. Masum, "Eğer Irak'ta duruma müdahale etmekte ve bize destekte geç kalınması, IŞİD'in işgal ettiği bölgeyi genişletebilmesi demektir. Bu durumda örgütün yarattığı tehdit daha da büyür" dedi.
Almanya askeri operasyona katılmayacak
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, IŞİD ile mücadelede diplomatik ve siyasi çabalara ağırlık verdiklerini belirtti. "Almanya hiçbir askeri operasyona katılmayacak. Diğer alanlarda rol oynuyoruz. Iraklı Kürtlere verdiğimiz destekle önemli bir katkı sağlıyoruz" dedi.
İran reddetti
Konferansa davet edilmeyen İran, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı verdiği mücadele ABD'yle işbirliği yapmayı reddettiğini açıkladı.
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Irak'taki ABD Büyükelçisi'nin talebini, "Washington'un bölgedeki çabaları kendi çıkarına hizmet etmeyi" amaçladığı için kabul etmediğini söyledi.
Hamaney ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin şahsen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'ten, IŞİD'e karşı işbirliği yapmalarını istediğini belirtti.
ABD’li yetkililer Hamaney’in söylediklerinin inandırıcı olmadığını açıkladı.
Türkiye imzalamadı
Koalisyonda Ortadoğu’dan Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.
Dışişleri bakanlarının, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan toplantısı sonucunda IŞİD’e karşı mücadeleyi içeren bir bildiri imzalanmıştı.
Türkiye ise ortak bildiriyi imzalamamış, İncirlik Üssü'nden sadece insani yardım ve lojistik amaçlı uçuşlara izin vereceğini açıklamıştı.
Kerry: Karadan destek
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu temaslarının ardından CBS Televizyonu'na konuştu. Kerry, koalisyondaki bazı ülkelerin karadan asker göndermeyi teklif ettiğini ve bunun kendisini “yüreklendirdiğini” söyledi.
“Bölgede ve bölge dışında, gerekli olduğu takdirde hava saldırısına destek vermeye hazır ülkeler var. Karadan asker göndermeyi düşünmüyoruz. Bunu yapmayı teklif edenler var ama şu anda böyle bir şey zaten aramıyoruz.”
Kerry de bugün Paris konferansındaydı. (AS)