Derginin yayıncısı Hachette Filipacchi Médias Şirketi'ni elinde bulunduran Lagardère Grubu'nun daima kurucusu Jean-Luc Lagardère'in "Ne sansür ne suç ortaklığı" ilkesini öne çıkardığını hatırlatan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, derginin editoryal bağımsızlığının siyasi müdahalelerden korunması için kararın geri alınmasının önemine işaret etti.
Genestar baskıyla istifa etti, çalışanlar rahatsız
Dergi yayınını o dönem tepkiyle karşılayan eski Başbakan Sarkozy, bizzat Paris Match yönetimine şikayetini iletmişti. Medya grubun yöneticileri ise, "editoryal istikrarsızlık" ve "deontolojik görüş ayrılıkları" öne çıkararak durumu açıklamaya çalışıyor.
Derginin 25 Ağustos 2005 tarihli kapağı nedeniyle Genestar'ın istifaya zorlandığını açıklayan Paris Match çalışanları, 26 Haziran'da yayımladıkları bir bildiri ile kararı kınadılar.
Çalışanlar, Alain Genestar'ın istifasının yürürlüğe konması durumunda "her çeşit eyleme" hazır olduklarını duyurmuşlardı.
Alain Genestar'in yedi yıldır dergi yönetiminde olduğunu kaydeden RSF, "kaba" olarak nitelendirdiği uzaklaştırmanın derginin editoryal bağımsızlığı açısından üzüntü verici olduğunu açıkladı. RSF, dergi satışlarının son zamanlarda artış göstermesinin istifa baskısının ekonomik bir gerekçeye dayanmadığını gösterdiğini bildirdi.
28 yılını Hachette Filipacchi Médias Grubu'nda çalışan Genestar, Paris-Match dergisinden önce de Journal du Dimanche gazetesini yönetiminde bulunmuştu. Genestar, özellikle dergi çalışanı Michel Peyrard 2001'de Afganistan'da Taliban yönetiminin elinde rehinken serbest bırakılması için etkili ve örnek oluşturacak bir çaba göstermişti. (EÖ)