*"Paris Anlaşması iptal edilmesin" kampanyası görseli. Trump "iklim değişikliği bir kandırmaca" diyor.
ABD'de Donald Trump Yönetimi, Paris Anlaşması'ndan çekilmek için ilgili BM'ye resmi başvurusunu dün itibarıyla sundu.
BM'ye sunulan bu talep bugün işleme alınırsa, ABD resmi olarak gelecek yıl, başkanlık seçiminden bir gün sonra 4 Kasım 2020 itibari ile artık Paris Anlaşması'nın tarafı olmayacak.
Eyaletler eylemlerini hızlandırıyor
Ancak ABD'nin karşı karşıya kaldığı iklim tehdidi, Trump'un çekilme niyetini açıkladığı 2017 yılına göre çok daha belirgin ve bu yüzden her ne kadar ABD federal yönetimi iklim mücadelesinde geri adım atarken, eyaletler, şehirler ve şirketler ülke çapında iklim eylemini hızlandırıyor.
Paris Anlaşması'na uyumlu 1.5 derece hedefi çerçevesinde gerekli emisyon azaltım planlarını hayata geçiren bu yerel aktörler ve özel sektör temsilcileri ABD'nin federal düzeydeki eylemsizliğinin yarattığı açığı kapatıyor.
TIKLAYIN - Türkiye Artık Paris Anlaşması'nı Onaylamayan Tek Ülke
Trump'a rağmen ABD'de iklim hareketi her geçen gün büyüyor ve iddialı azaltım planlarını hayata geçiren kurumların sayısı her geçen gün artıyor.
Geçen yıl yapılan bir analiz, ABD'nin Paris kapsamında verdiği taahüddün üçte ikisinin halihazırda bu yerel ve eyalet düzeyindeki aktörlerin yaptığı eylemler ile yerine getirildiğini gözler önüne seriyor.
Bu analizden beri de birçok bu aktörler birçok yeni adımlar atarak, ülke çapında iklim eylemini hızlandırmaya devam ediyor.
Rakamlarla eyaletlere durum
- Paris Anlaşması'na bağlı ABD eyaletlerinin, şehirlerinin ve şirketlerinin oluşturduğu koalisyon ABD GSYİH'nın yaklaşık yüzde 70'ini ve nüfusunun ise yaklaşık yüzde 65'ini temsil ediyor.
- 2019'da 7 yeni eyalet yüzde 100 temiz enerji mevzuatını yürürlüğe soktu. Eğer yürürlüğe sokulursa ABD'nin toplam elektrik talebinin neredeyse yüzde 25'ini yüzde 100 temiz enerjiye ulaştıracak benzer taahhütler 5 eyalette daha verildi.
- Çoğu Fortune 500 şirketi olmak üzere ABD'de faaliyet gösteren 62 şirket, yüzde 100 temiz enerji taahhüdünde bulundu. Apple Inc., Bank of America, Starbucks ile birlikte RE100 taahhüdünü veren diğer şirketler 7,8 Milyar dolarlık piyasa değerine sahip.
- Paris Anlaşması'na ve iklim eylemine olan kamuoyu desteği tüm ABD'de her geçen gün giderek artıyor.
- Kayıtlı seçmenlerin dörtte üçünden fazlası (yüzde 77), neredeyse tüm Demokratlar (yüzde 92), dört Bağımsızdan Üçü (yüzde 75) ve Cumhuriyetçilerin çoğunluğu (yüzde 60) dahil olmak üzere, ABD'nin Paris Anlaşması'ndan ayrılmaması gerektiğini belirtiyorlar.
- Her 5 seçmenin birinden daha fazlası, ABD'nin Paris Anlaşması'na katılması gerektiğini ifadeediyor. ABD'li yerel, kabile, eyalet yöneticileri ve özel sektörden 3.800'ün üzerinde lider, Paris Anlaşması için "biz hala buradayız" diyor.
Başkanlık seçimlerini etkileyebilir
ABD seçimlerideki güçlü demokrat adaylardan Elizabeth Warren, çekilme kararıyla ilgili olarak Guardian'a yazdı ve "Sonsuza kadar iklim inkarcısı bir başkana sahip olmayacağız. ABD tekrar iklim lideri olabilir" dedi.
ABD, en az Kasım 2020'ye kadar Paris Anlaşması'na taraf olmaya devam edecek ve başkanlık seçim sonuçlarına bağlı olarak bir ivme ile tekrar Paris'e katılabilir. Her zamankinden daha fazla ABD'li iklim değişikliğini önemsiyor ve konu 2020 başkanlık seçimine gidilirken en önemli konularından biri haline geldi.
197 ülkeden 10 ülke onaylamadıDünya çapındaki 197 ülke arasında ise anlaşmayı onaylamayan 10 ülke kaldı. Bu ülkeler Türkiye, Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgizistan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen. Türkiye Paris İklim Anlaşması'nı onaylamayan tek G20 ülkesi tek ülke olarak kaldı. |
(PT)