Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Başkanlığında yapılan ve Maliye Bakanı, Çalışma Bakanı ile ilgili bürokratların katıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun son şeklini verdiği yasa taslağı kamu ve özel tüm iş yerlerinde asıl işlerde taşeron işçi çalıştırmanın önünü açıyor.
Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre yasa ile patron kadrolu işçi maaşı düzeyinde ücret verdiği takdirde asıl işinde taşeron çalıştırabilecek.
Taslakta ne var?
* Taslağın 5. Maddesi 4857 Sayılı İş Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 2. maddesinin 8, 9 ve 10. maddelerinde değişiklik öngörüyor.
* Mevcut yasanın 7. fıkrasında “ İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez” ifadesi yer alıyor. 8. fıkra ise bir patronu, yasaya aykırı olarak asıl işini taşerona yaptırdığı (7. fıkrayı ihlal ettiği) ortaya çıkması halinde o işçiyi kadroya almakla yükümlü kılıyor.
* Taslak kabul edildiği takdirde bu fıkra şu şekilde değişecek:
“Yedinci fıkra hükümlerine aykırı olarak alt işverene iş verilmesi veya asıl işveren işçilerinin hakları kısıtlanmak suretiyle alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi hallerinde alt işverenin işçilerine ödenecek ücret ve diğer sosyal haklar asıl işverenin emsal işçisine ödenen ücret ve sosyal haklardan daha az olamaz"
* Buna göre taşeron çalıştıran işveren, asıl işçinin maaşı kadar ücret ödemesi halinde taşeron çalıştırmaya devam edebilecek. Önceden olduğu gibi patrona “bu senin işçin kadrona al” denemeyecek.
Muvazaa hükmü kaldırılacak
* Buna göre, bu taslak yasalaştığı takdirde, bir tekstil fabrikasında, kadrolu tekstil işçilerinin yanında taşeron tekstil işçileri de çalıştırılabilecek. Bunun tek şartı maaş ve sosyal hakların aynı olması olacak. Yani patron isterse taşeron işçi de çalıştıracak, ya da tüm işin tamamı taşeron firmaya verilebilecek.
* İş Kanunu 2.maddenin 8.fıkrasında yaptığı değişiklik. Buna göre mevcut yasada 'daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz' hükmü yer alırken, taslakta bu hüküm de yer almıyor.
* Taslakta, ayrıca, patron ve taşeron firma ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığın kabul ederek işçilerin baştan itibaren patronun işçisi olduğunu yönündeki hüküm de kaldırılıyor. (EA)