Bianet'e konuşan simitçi Ahmet Demirci, "Gün boyu ekmek parası peşinde koştururken, çocuğun defter kitap parasını düşünürken, hakkım varmış yokmuş aklıma bile gelmiyor. Bu dünyada paran varsa hakkın var gerisi boş" dedi.
Ayakkabı boyayan ve selpak satan 10 yaşındaki Aslan Çetin ise "İnsan haklarının ne olduğunu bilmiyorum. Okulu üçüncü sınıftan sonra bıraktım. Benim çalışıp bir önce para kazanmam lazım" diyor.
Garson Mesut Karmuk da, "10 kişinin iyi, 1 milyon kişinin kötü olduğu bir dünyada; her şeyin kötüye gittiği bir dünyada insan hakları konusunda olumlu düşünmenin zor olduğunu" söylüyor.
Üniversite öğrencisi Aslı Güler, savaşların olduğu bir dünyada insan haklarından söz etmenin mümkün olmayacağına dikkat çekerek "İnsanlar hakları oluğunu bile unutmuş durumlar" diyor.
Lise öğrencisi Berker Ersoy, "Basın açıklaması yapan öğretmenlerimize saldıran düzenin demokrasisi insan haklarını tanımıyor" diye konuşuyor.
Ahmet Demirci, 36, simitçi:
Açlığın ve yoksulluğun olduğu yerde insan hakkı olmaz. Yiyecek ekmeği olmayanlar karnını nasıl doyuracağı dışında başka bir şeyi nasıl düşünsün?
Simit 500 bin lira olmuş, peş peşe açılan simit dükkanlarıyla simitçilik de ölüyor; kara kara ne yapacağımızı düşünüyoruz.
Gün boyu ekmek parası peşinde koştururken, çocuğun defter kitap parasını düşünürken hakkım varmış yokmuş aklıma bile gelmiyor. Her gelen hükümet kendini düşünüyor; vatandaşı düşünen yok. Bu dünyada paran varsa hakkın var gerisi boş.
Aslan Çetin, 10, ayakkabı boyacısı ve selpakçı:
İnsan hakları nedir bilmiyorum. Benim çalışıp bir an önce para kazanmam lazım. Daha kahvaltı bile yapmadım.
Dokuz ay önce Ağrı'dan geldik. Ağrı'da üçüncü sınıfta kadar okudum fakat İstanbul'a gelince bıraktım. Çünkü okula gidecek paramız yok. Okula gitmek hakkım ama çalışmam lazım.
Mesut Karamuk, 29, garson
İnsan hakları denilince iyi şeyler düşünmek zor. 10 kişi iyi 1 milyon kişi kötü. İnsanların birbirine yabancılaştığı bir ortamda her şey kötüye gidiyor. Toplumda sevgi ve saygının da kalmayınca bunların düzelmesi zor.
İnsan hakları ihlallerinin olmaması gerekir. Ama bazı kişiler karanlık güçlerden beslenerek bazı şeyleri yapmayı kendilerine hak olarak görüyorlar. Güzel bir memleketimiz var ama iki arada kalıyoruz.
Devlet tireciyi, sokak çocuklarını iyileştirmek yerine hor görüyor ve ortaya istenmeyen sonuçlar çıkıyor. Devlet kime sahip çıkacağını iyi bilirse dünya daha adil olur.
Aslı Güler, 22, üniversite öğrencisi
Savaşların olduğu bir dünyada insan haklarından bahsetmek olanaksız. Eğitimin, sağlığın özelleştirildiği Türkiye'de ise haklar alınıp satılabilir bir şey oldu.
Farklı düşüncelere tahammülün olmadığı öğrencilerin, öğretmenlerin coplandığı bir ortamda hak aramanın karşılığı şiddet olarak dönüyor. Irak'taki işgal, ölen çocuklar kimseyi rahatsız etmiyor.
İnsanlar hakları olduğunu unutmuşlar. Çünkü her şey belirsiz. Bu kargaşa içerisinde öğrenci olmak zor okul bittikten sonra ne yapacağın bilmemek daha zor. Savaşların olmadığı güzel bir dünya umut etmekten başka şansımız yok.
Berker Ersoy, 15, lise öğrencisi
İnsan haklarından bahsetmek olanaksız. Eğitim-Sen'e kapatma davası açan, kapatmaya karşı basın açıklaması yapan öğretmenlerimize saldıran, düzenin demokrasisi insan haklarını tanımıyor.
Irak'ta insanlık kurşuna dizilirken ABD önünde el pençe divan duranlara karşı durmadan insan hakları ihlallerinin önüne geçilemez. İnsan hakları ihlallerinin önüne geçmenin yolu Avrupa Birliği'ne girmek değil alternatif bir sistemdir. Bu sitem de sosyalizmdir.(KÖ/EÜ)