14. Paralimpik Yaz Oyunları bu akşam düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak, 9 Eylül'de sona erecek.
Paralimpik meşalesi ise 150 kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak Londra'ya ulaştı. Meşale Olimpiyat Parkı'na ulaştığında toplam 580 sporcu tarafından taşınmış olacak. 12 gün sürecek organizasyonda bedensel ve görme engelli ile özel sporcular, 20 branşta yarışacak.
Geçen hafta İskoçya, Kuzey İrlanda, İngiltere ve Galler'in merkezi noktalarında yakılan dört meşale ilk Paralimpik Oyunları'nın 1952 yılında düzenlendiği Stoke Mandeville'de bir araya getirilmişti.
Londra'ya ulaşan meşale, Beatles'ın ünlü fotoğrafının çekildiği Abby Road'dan, Londra Hayvanat Bahçesi'nden geçti. Sporcular, Trafalgar Meydanı'nı da geçtikten sonra Olimpiyat Parkı'ndaki dev kazanı meşaleyle yakarak Paralimpik Oyunlarını başlatacak.
Bradley Hemmings ve Jenny Sealey tarafından hazırlanan 'Aydınlanma' isimli açılış töreninde engelli sanatçılar üç bin gönüllünün yardımıyla büyük bir şov sergileyecek.
Sealey, akşamki açılışı şöyle anlattı:
"Bu akşam bilimin harikalarından esinlenmiş muhteşem bir keşfe çıkacaksınız. Gösteri bilimin harikalarıyla ilgili ve rehberimiz Stephen Hawking. Hem Hawking hem Ian McKellen unutmamamız gereken bir şeyden bahsedecek: Asla eğilip ayaklarına bakma, yıldızlara bak, meraklı ol."
Türkiye'den 67 sporcu paralimpiklerde
160 ülkeden 4200 sporcunun yarışacağı Paralimpik Oyunları'na Türkiye'den 21 kadın, 46 erkek sporcu katılıyor. Türkiyeli sporcular atıcılık, atletizm, futsal, golbol, halter, judo, masa tenisi, okçuluk, tekerlekli sandalye basketbol ve yüzme branşlarında yarışacak.
Görme Engelliler B1 Futsal Milli Takımı, Londra Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi ilk kez temsil edecek.
Türkiye Paralimpik Oyunları'na ilk defa 1992'de yüzme branşından bir sporcu ile katılmıştı. 2000'de bir, 2004'te sekiz, 2008'de ise 16 sporcu katılmıştı.
2008'te okçuluk branşında Gizem Girişmen, 2004'te atıcılıkta Korhan Yamaç altın madalya kazanmıştı.
Sporcular arasında Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan Ayşegül Tahtakale'den, çobanlık yaparken bulduğu mayının patlaması sonucu bir gözünü, bir kolunu ve parmağını kaybeden Mehmet Nesim Öner'e birçok başarı hikayesi var.
Paralimpiklerle ilgili ilginç bilgiler
* Paralimpik Oyunları'nın logosu "agitos", "hareket halindeki ruhu" temsil eden yeşil, mavi, kırmızı eğrilerden oluşuyor.
* Paralimpiklerde benzer engelleri olan sporcular birbiriyle eşleşiyor.
* Kör futbolunda şartların eşitlenmesi için tüm oyuncuların gözleri bağlanıyor. Çünkü bu kategoride mücadele eden sporcuların bazıları kısmen de olsa görebiliyor. Ayrıca normal bir futbol topu kadar zıplamayan ve daha çok ses çıkarması için özel bir maddeden yapılmış bir top kullanılıyor.
* Olimpiyat Parkı'nın Paralimpikler için hazırlanması beş gün sürdü. Parka tekerlekli sandalye girişleri eklenirken, tabelalar da engellilere göre değiştirildi.
* Atletizm dalında yarışan görme engelli sporcular rehber kullanabiliyor. Koşucular, iple bağlı oldukları rehberleriyle birlikte koşma hakkına sahipken, rehberler yüksek atlama yapanlara alkışları ile ne kadar yükseldiklerini söylüyor.
Paralimpik Oyunları'nın tarihçesi
Paralimpik Oyunları, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. İlk kez The Stoke Mandeville Hastanesi'nde, Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen ve tekerlekli sandalyedeki engellilerin rehabilitasyonu için uygulanan çeşitli sportif aktiviteler, engelliler sporunun tarihsel başlangıcı oldu.
Böylece, Sir Ludwig Guttmann Paralimpik Oyunları'nın fikir babası olarak bilinmektedir. İlk olarak 1948'de İngiltere'de 2.Dünya Savaşı gazilerinin katılımı ile bir spor organizasyonu düzenlenen organizasyon, dört yıl sonra Hollandalı sporcuların katılımı ile uluslararası kimlik kazandı. Engelli sporcular için olimpik stildeki ilk organizasyon 1960'ta Roma'da düzenlendi. (SK/ÇT)
* Paralimpik Oyunları'nın web sitesi için tıklayın.
* Bu haberde Guardian ve BBC Türkçe'den yararlandık.