ABD'li sporcu Aaron Wheelz’in özel tekerlekli sandalyesiyle 17 metrelik bir rampadan atlayış yaptığı törende 160 ülkenin takımı geçiş yaptı.
Törene 4300'den fazla sporcu ve yaklaşık 50 bin izleyici katıldı.
Törende bazı izleyiciler, Brezilya'nın Devlet Başkanı Michel Temer'i yuhaladı. Temer, görevi geçen hafta bütçe usulsüzlüğü suçlamasıyla azledilen Devlet Başkanı Dilma Rousseff'ten devralmıştı.
Türkiye 79 sporcuyla
Türkiye oyunlarda bedensel engellilerde 49, görme engellilerde 29 ve özel sporcularda da bir sporcu olmak üzere 79 sporcuyla temsil ediliyor.
142 ülkeden 1136 sporcunun mücadele edeceği atletizm en yüksek katılımlı branş.
Mülteci takımı
15. kez düzenlenen oyunlara iki kişilik mülteci takımı da katılıyor. Takım Suriye'deki iç savaş sırasında bacağını kaybeden yüzücü İbrahim el Hüseyin ve İranlı diskçi Shahrad Nasajpour'dan oluşuyor.
Rio Paralimpik Oyunları 11 gün sürecek. 18 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek kapanış töreniyle sona erecek.
1948'den bu yana
Paralimpik Oyunlar çeşitli branşlarda engelli sporcuların katıldığı bir etkinlik.
Yazın ve kışın düzenlenen Paralimpik Oyunları olimpiyat oyunlarının hemen ardından yapılıyor, 1988’den bu yana olimpiyat oyunlarının yapıldığı alanda gerçekleşiyor.
İlk kez The Stoke Mandeville Hastanesi'nde, Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen ve tekerlekli sandalyedeki engellilerin rehabilitasyonu için uygulanan çeşitli sportif aktiviteler, engelliler sporunun tarihsel başlangıcı oldu.
Böylece, Sir Ludwig Guttmann Paralimpik Oyunları'nın fikir babası olarak bilinmektedir. İlk olarak 1948'de İngiltere'de 2. Dünya Savaşı gazilerinin katılımı ile bir spor organizasyonu düzenlenen oyunlar, dört yıl sonra Hollandalı sporcuların katılımı ile uluslararası kimlik kazandı. Engelli sporcular için olimpik stildeki ilk organizasyon 1960'ta Roma'da düzenlendi.
Türkiye, Paralimpik Oyunlara ilk kez 1992’de, Barcelona’da yapılan oyunlarda katıldı. (YY)