Sergey Parajanov’un “Aşık Garip” (Ashik Kerib) adlı filmi 18 Kasım Cuma akşamı 20.00’de Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği’nde gösterilecek.
Film gösteriminde Marmara Üniversitesi Sinema Bölümü’nden araştırma görevlisi Onur Aytaç da sunum yapacak.
Ashik Kerib hakkında
1988 tarihli yapımda, Parajanov, Aşık Garip’in sevdiğine kavuşabilmek uğruna atıldığı zorlu macerayı anlatıyor.
Zengin bir tüccarın kızına aşık olan gezgin Aşık Garip, tüccar tarafından reddedilir ve dünyayı bin bir gece boyunca gezmeye zorlanır. Aşık, gereken parayı topladıktan sora dönüp, kendisini beklemeye söz veren sevdiğiyle evlenebilecektir. Filme, Ermeni halk şarkıları eşlik ediyor.
73 dakika uzunluğundaki Azerice film, Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.
TIKLAYIN - PARMAKLIKLARIN HAPSEDEMEDİĞİ SANATÇI: SERGEY PARAJANOV
Sergey Parajanov
9 Ocak 1924’te Tiflis’te doğan Parajanov Ermenistan’ın en önemli sanatçılarından biri.
1945’te Igor Savchenko’nun yönetimindeki Devlet Sinematografi Enstitüsü’yle sinemaya başladı. Shadow of Forgotten Ancestors (1964), Kiev Fresco (1965) ve Sayat-Nova (1969’da The Color of Pomegranates ismiyle gösterildi) filmleriyle biliniyor.
Din ve siyasi otoriteyi eleştirdi,yaşadığı Sovyetler Birliği’nde eşcinsel olduğu için dört yılını hapiste geçirdi.
Tutukluluğunda toplama kamplarında çalıştırıldı, dokuz ay dört yıl kaldığı Tiflis Cezaevi'nde zayıfladı, serbest kalmasının ardından akciğer kanserinden dolayı 9 Ocak 1990'da öldü.
Hayatı boyunca Ukrayna ve Tiflis’te olmak üzere iki defa tutuklanan, 15 yıl boyunca film çekmesi yasaklanan Parajenov, “Kolaj filmin sıkıştırılmış halidir” diyerek kolaj ve çizimlerle hikaye anlatmaya devam etti.
Bugün Parajanov’un işleri sanatçıya verilmek üzere hazırlanan ancak Parajanov’un ölümünden bir yıl sonra açılabilen Parajanov Müzesi’nde sergileniyor.
Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Parajanov Müzesi, sinemacının ölümünden bir yıl sonra 1991'de açıldı. Müze bebek şeklindeki heykellerine, 800'den fazla çizim ve kolajına ev sahipliği yapıyor. Müzede Parajanov'un eserlerinin yanı sıra sanatçıya ve müzeye hediye gönderilen işler de sergileniyor. (EA)