Deniz Gezmiş, Vedat Aydın ve Musa Anter'in adlarını cadde, park ve sokaklara ad olarak verilmesini istediği ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'ndeki tutukluluk koşullarını kınadığı için hakkında bin YTL adli para cezası verilen Mahmut Alınak 10 Ağustos'a kadar para cezasını ödemezse hapse girecek.
Kars Sulh Ceza Mahkemesi, Kars Belediye Başkanlığı'na gönderdiği söz konusu elektronik posta mesajı yoluyla "suçluyu övdüğü" iddiasıyla 3 Haziran'da yargıladığı Kars Halk Meclisi Sözcüsü Alınak'ı 50 gün hapsin karşılığı olarak bin YTL adli para cezasına mahkum etmişti.
Alınak: Özgürlüğümü parayla satın almayacağım
Alınak, Cumhuriyet Savcısı Rafet Kalyoncu'nun imzasıyla dün (10 Temmuz) tebliğ edilen ödeme emrinin gereğini yapmayacağını açıkladı.
Alınak, bianet'e yaptığı açıklamada, "Ben özgürlüğümü parayla satın almayacağım ve ödeme yapmayacağım. Süre dolduğunda savcılığa teslim olacağım" dedi.
"Niçin Menderes ve Muğlalı adını verenler değil de ben?"
Karar duruşmasında kendini savunan Alınak, "Ben Deniz Gezmiş, Vedat Aydın ve Musa Anter'in adlarını çeşitli caddelere verilmesini istedim diye yargılanıyorum ama Van'ın Özalp İlçesi'nde 1944 yılında 33 köylüyü kurşuna dizen ve sonunda müebbet hapse çarptırılan Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adı bir askeri kışlaya verilebiliyor" demişti.
Alınak, mahkemelerce cezalandırılan Adnan Menderes ve Celal Bayar'ın isimleriyle de havaalanı ve pek çok tesis açıldığını anımsatarak, bu adları verenlerin devlet yetkilileri olduğunu ancak hiçbir savcının onlara dava açmaya cesaret edemeyeceğini savunarak, "Türkiye'de insana göre muamele ediliyor" diye tepki göstermişti.
Ceza tutarı 2 bin YTL'nin altında olduğu için Ceza Muhakemesi Yasası'nın (CMK) 231/2 maddesi uyarınca Alınak'a verilen cezaya itiraz edilemediği için kesinleşmişti.
6 Mayıs 1972'de idam edilen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu yöneticisi Deniz Gezmiş, öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, devletin öldürttükten sonra Susurluk Raporu'yla pişmanlık ifade ettiği Musa Anter'in adlarını çeşitli cadde, park ve sokaklara ad olarak verilmesinin talep edilmesi, "suç ve suçluyu övmek" olarak kabul edilmişti.
Cumhuriyet Savcısı Ahmet Tekne'nin 14 Şubat'ta kaleme aldığı iddianamede, Musa Anter hakkında Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin 1965 yılında verdiği 16 ay hapis cezasını suçluluğuna dayanak yapmıştı.
Öcalan'ın tutukluluk şartlarını eleştirdi; ceza aldı
Alınak'ın, çeşitli tarihlerde yaptığı konuşmalarda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'ndeki tutukluluk koşullarını "insanlık dışı" olduğunu ifade ederek eleştirmesine de, aynı mahkemece yine aynı gerekçesiyle aynı ceza verildi.(EÖ/EZÖ)