Yeni Basın Kanunu Taslağının özgürlüğü temel alarak hazırlandığını söyleyen Olcayto, para cezalarında öngörülen indirimlerin yetersiz olduğunu vurguladı.
Önceki hükümet döneminde Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün basın kuruluşlarının da görüşünü alarak hazırladığı bir kanun taslağının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelmeden unutulduğunu hatırlatan Olcayto, Umarım, bu taslak diğerinin akıbetine uğramaz dedi.
İyi niyetli bir çalışma
Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Basın Kanunu Taslağının iyi niyetle hazırlandığı izlenimini edindim. Böyle bir çalışmanın hazırlanarak tartışmaya açılabilmesi bile önemli bir aşama.
* Bu taslak, umarım önceki hükümet döneminde Rüştü Kazım Yücelenin Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğüne hazırlattığı ve basın kuruluşlarının da görüşünü aldığı önceki Basın Yasa Taslağının akıbetine uğramaz.
* Anımsanacağı üzere; söz konusu taslak, TBMM gündemine girme şansı bulamadan unutulup gitmişti.
* Yeni Basın Yasa Taslağında ilk göze çarpan ifade özgürlüğü temel alınarak hazırlanmış olması ki, kanımca Taslağın en olumlu yanı da bu.
* Para cezalarında öngörülen indirimler pek de yeterli gözükmüyor. Özellikle beyanname vermeme, değişiklikleri bildirmeme başlıklı 19. maddede öngörülen para cezaları bir hayli ağır.
Beyanname verilmesi başlıklı 8. madde gazete ve diğer süreli yayınların mahallin Cumhuriyet Başsavcılığına verilmesini sağlaması açısından çok olumlu. Böylece şimdiye kadar sürdürülen bir yanlış da ortadan kalkmış oluyor.
* Madde madde incelendiğinde aynen katıldığımız ya da uygulamada bir takım yanlışlara yol açacağını varsaydığımız bölümler konusunda da çekincelerimiz var. TGC olarak Taslak üzerindeki çalışmalarımız tamamlandığında görüşlerimizi ilgililere ve Sayın Bakana sunacağız. (BB)