Yunanistan Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Yüksek İdari Konseyinin (ADEDY) sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto amacıyla bir günlük genel grev ve tüm Yunanistan'da protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısına kamu işyerleri ve özel sektör çalışanları katıldı.
Yunanistan Banka Çalışanları Sendikaları Federasyonu (OTOE) da üyelerinin greve ve gösterilere kitle halinde katılması çağrısında bulundu.
Atina'da düzenlenen protesto gösterisine , işçilerden öğretmenlere ve itfaiyicilere kadar 15 bin kişi katıldı. Dok-gemi işçileri gösteriye "Mezarda emekliliğe hayır" yazılı bir pankartla katıldı.
CNN'in haberine göre, güneşli bir günde başlayan genel grev şenlik havasında sürüyor. Ama bir protestocu "hükümet sayıları bir milyonu aşan 65'ten yaşlı emekliler için bir çare üretmediği takdirde Yunanistan'ı bir nüfus felaketinin beklediğini" söylüyor.
Hükümetin emeklilik yasa tasarısını geri çekeceğini bildirmesine karşın, sendikalar ve çalışanlar, grevden vazgeçmediler .
Uçak seferlerinde kısıtlama
Sosyalist hükümet, geçtiğimiz hafta emeklilik fonlarının iflasın eşiğine geldiğini açıklayarak kapsamlı bir düzenlemeye girişeceğini bildirmişti.
Öngörülen düzenlemeler arasında emekli maaşlarında kesinti ve emeklilik yaşının en az 65'e yükseltilmesi de bulunuyordu.
Yunanistan'ın güçlü sendikaları, tasarıya hızla tepki göstererek hükümetin tasarıyı geri çekmesini sağlamayı başardılar.
Genel grev, Yunanistan adaları arasındaki iç hat uçuşları da dahil tüm kamu taşımacılığını etkileyerek hava yolu seferlerini aksattı. Devlet havayolu şirketi Olympic seferlerini her ülkeye ve her kente tek uçuşla sınırlamak zorunda kaldı.
Okullar ve devlet daireleri kapanırken, küçük işyerleri ve dükkanlar grevden etkilenmedi.
Gazeteciler de iş bırakmaya katılarak radyo ve televizyon istasyonlarının bütün haber bültenlerini ve günlük programlarını iptal etmelerine neden oldular. Cumaya kadar hiçbir gazete de yayımlanmayacak.
Dar anlamda devlet memuru sayılan Ortodoks din görevlileri de iş bırakmaya katıldı.
Hükümetin emeklilik fonlarını işler hale getirme ve açıkları önlemeye yönelik planlarına iktidar partisi PASOK içinden de güçlü bir muhalefet yükseldi.
Çalışma Bakanı Tasos Yannitsis hükümetin önerisini askıya alarak muhalifleri tartışmak üzere alternatif planlarını ortaya koymaya çağırdığını duyurdu.
Gazetelerin duyuruyu hükümetten önemli bir geri adım olarak nitelemesine karşın, sendikalar grev kararlarından vazgeçmeyerek, hükümet tasarıdan bütünüyle vazgeçene kadar direnişi sürdüreceklerini bildirdiler.
Sendikalar yasa tasarısının kendisi kadar, Hazirana kadar sonuçlandırılması planlarına da tepki gösteriyor. Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) başkanı Hristos Polizogopoulos, bu kadar kısıtlı bir zaman içinde tartışma zorunluluğunun sürecin ciddiyetini de zedelediğini dile getirdi.(NU)