Avrupa, 2008-2009 yıllarında başlayan ekonomik krizin yıkıcı etkileriyle baş etmeye çalışırken; krizden en çok etkilenen ülkelerden olan Yunanistan'ın yeni Başbakanı Lucas Papadimos, dün akşam (16 Kasım) gerçekleştirilen güven oylamasını almayı başardı.
Financial Times'ta bugün (17 Kasım) yayınlanan bir habere göre Papadimos hükümeti, 38 hayıra karşı 255 evet oyuyla güven oylamasını kazandı.
Papademos'un da İtalya yeni Başbakanı Mario Monti gibi (neo)liberal ekonomi sistemleri konusunda uzman olması, Avrupa'nın krizin bedelini kamu sektörüne kesmeyi planladığının bir göstergesi. Yunanistan Merkez Bankası'nda çalıştığı dönemde, ülkenin avroya geçişinin koordinasyonunu da üstlenen Papadimos'a göre, Yunanistan'da istikrarın sağlanması avro bölgesinde kalınmasına bağlı.
Kemal Derviş gibi bir ekonomist olan Lukas Papadimos da 11 Kasım Cuma günü, yeni kurulacak koalisyon hükümetini belirlemek üzere başbakanlığa getirilmişti.
2001 yılında Dünya Bankası Başkan Yardımcısı olarak gören yapan Kemal Derviş de Türkiye'ye gelmeden önce; Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile dönemin Başbakanı Bülent Ecevit arasındaki "Anayasa krizi" sonrasında ülke, tarihinin en büyük ekonomik buhranına girmişti.
Lucas Papadimos, Massachusetts Institute of Technology'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)) fizik eğitimi lisansı yaptıktan sonra, elektrik mühendisliği yüksek lisansını tamamlamış. Yine aynı üniversitede ekonomi doktorası yapan Papadimos, Columbia Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yaptıktan sonra Boston Merkez Bankası'nda, kıdemli ekonomist olarak çalıştı.
Yunanistan Merkez Bankası Başkanlığı yaptıktan sonra Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank (ECB)) Başkan Yardımcılığı'nı üstlenen Papadimos, daha sonra Atina ve Harvard Üniversitelerinde dersler de verdi.
Başbakanlığa getirilmeden önce de selefi Yorgo Papandreu'nun danışmanlığını yapan yeni Başbakan bu görevdeyken; Yunanistan hükümetinin IMF, Avrupa Komisyonu ve ECB ile yaptığı görüşmelere de katıldı.
The Guardian gazetesinde Papadimos'un başbakanlık adaylığının kesinleştiği dönemlerde çıkan bir habere göre, Avrupalı liderler "deneyimli teknokrat"ın adaylığını oldukça olumlu karşılamıştı.
Yunanistan, kamu harcamaları fazlasıyla artıktan sonra ülke batma noktasına gelince, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği'nden (AB) 110 milyar avroluk (yaklaşık 280 milyar lira) hibe almak zorunda kalmıştı. IMF ve AB paranın ülkeye verilmesi için kamu harcamalarının kısılmasını şart koştuktan sonra başlayan yoğun halk protestoları sonucu, eski Başbakan Yorgo Papandreu, görevi bırakacağını açıklamıştı. Lukas Papadimos'un adaylığı bu dönemde ortaya atılmıştı. (IK/HK)