Papa Françesko'nun, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1,5 milyon Ermeni’nin tehcir edilmesi, çoğunun katliama uğramasıyla ilgili 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesi Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisine neden oldu.
Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi.
Ardından Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yi istişarelerde bulunmak için geri çağırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Papa'ya ve bulunduğu makama yakışmadı" dedi.
Çavuşoğlu: Tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter adresinden, “Papa’nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Papa: 20. yüzyılın ilk soykırımı
Vatikan’da dün (12 Nisan) 1915 olayları için düzenlenen ayinde Papa, “Son yüzyılda insanlık ailemiz üç büyük ve eşi görülmemiş trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, ‘genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen’ ve ilk Hıristiyan toplum olan siz Ermeni halkının yanı sıra, Katolik ve Ortodoks Süryanilere, Asurilere, Keldanilere ve Rumlara çarpandır. Piskoposlar, rahipler, dindarlar, kadınlar, erkekler, yaşlılar ve hatta savunmasız çocuklar ve hastalar bile öldürülmüştür” demişti.
Davutoğlu: Makama yakışmadı
Papa’nın bu sözlerinin ardından Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçiye, “Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı iletildi. Türkiye’nin hamlesi bununla da sınırlı kalmadı, Ankara Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yi istişarelerde bulunmak için geri çağırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, "Papa'ya ve bulunduğu makama yakışmadı" dedi.
2. Jean Paul’dan 14 yıl sonra
Papa 2. Jean Paul da, 2001 yılında Ermenistan’a yaptığı ziyaret sırasında Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu 2. Karekin ile ortak bir bildiri yayınlamış ve bu metinde 1915 olaylarının, “genellikle 20. Yüzyılın ilk soykırımı olarak görüldüğe” yer vermişti.
1915 olayları, 24 Nisan’da bir çok ülkede yüzüncü yılında anılacak. (EÖ)