*Fotoğraf: Vatican Media
Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Meydanı'na bakan ofisinin penceresinden geleneksel pazar konuşmasını yapan Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, 11 bin kişinin katıldığı dua etkinliğinde Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na değindi.
Vatikan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, tahılın "insanlığı beslemek için Tanrı'nın verdiği bir armağan" olduğunu ifade eden Papa, "Acı çeken Ukrayna için dua etmeyi bırakmayalım, buradaki savaş tahıl dahil, her şeyi yok ediyor ve bu, Tanrı'ya karşı işlenen ciddi bir suç" dedi.
Rusya'ya anlaşmaya dönme çağrısı
"Milyonlarca aç erkek ve kız kardeşin feryadı göğe yükseliyor" diyen Papa, "Kardeşlerime, Rusya Federasyonu yetkililerine, Karadeniz Girişimi'nin geri gelmesi ve tahılın güvenli şekilde taşınması için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.
Putin'den 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl vaadi
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasını reddeden Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Temmuz'da yaptığı açıklamada 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl gönderme vaadinde bulunmuştu.
Putin, "Önümüzdeki aylarda Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre'ye 25 ila 50 bin ton arasında ücretsiz tahıl tedarik edebileceğiz" demişti.
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması
24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.
Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi, 18 Temmuz'da dolmuştu. Rusyalı yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini açıklamıştı.
Savaşan ülkelerin her ikisi de buğday, arpa, ayçiçek yağı ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu diğer uygun fiyatlı gıda ürünlerinin başlıca küresel tedarikçileri konumunda bulunuyor.
İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'ne göre, Karadeniz Tahıl Girişimi üç Ukrayna limanının dünyaya 32,9 milyon metrik ton tahıl ve diğer gıda ihraç etmesine olanak sağladı ve bunun yarısından fazlası gelişmekte olan ülkelere yapıldı.
(NT)