"Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) ilk kez bir kadının genel başkan seçilmesi her şeye rağmen çok önemli, çok güzel. Ancak bu durum, Olağanüstü Genel Kurul'da tacizin üzerinin bir kez daha örtüldüğü gerçeğini değiştirmiyor. Kongrede taleplerimiz gerçekleştirilmedi, kadın kazanımlarına yönelik bir kongre olmadı. Bundan sonraki süreçte beklentimiz, yeni merkez yürütme komitesinin grup erkek dayanışmasını aşarak KESK'li kadın emekçilerin taleplerini görmezden gelmemesi."
KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 3 No'lu Şube üyesi Ayşe Panuş, KESK'in geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunu bu sözlerle değerlendirdi. Genel kurulda KESK genel başkanlığı görevine Döndü Taka Çınar seçilmişti.
Genel kurulun yeni bir başlangıç olabilmesi için
Panuş, Genel Sekreter Emirali Şimşek'in bir kadın çalışana tacizde bulunduğu ve merkez yürütme kurulunun taciz iddiasının üstünü örttüğü gerekçesiyle yaşanan istifaların ardından genel kurul sürecine girildiğini hatırlattı; "Buna rağmen delegeler de yeni başkan Döndü Taka Çınar da ısrarla 'taciz' kelimesini kullanmaktan kaçındı" dedi.
Kongreyi izleyen bir grup KESK üyesi kadınla birlikte yönetimin tutumunu protesto eden Panuş, genel kurulun yeni bir başlangıç olabilmesi için KESK yönetiminin özeleştiri vermesini, taciz iddialarının soruşturulmasını, bağımsız bir disiplin kurulu ile disiplin sürecinin işletilmesini istedi.
Panuş'un ve kadınların bir başka talebi de üniversitelerin cinsel travma bölümlerinden bir kadın öğretim üyesinin, bir kadın avukatın, bir kadın psikologun ve KESK üyesi bir kadının katılımıyla oluşturulan bir kurulun KESK disiplin kuruluna dahil edilmesiydi.
"KESK'li kadın emekçilerin talepleri görmezden gelinmemeli"
Panuş, kongre sürecini ve yaşananları şu sözlerle özetledi:
"Kongredeki konuşmaların büyük bir çoğunluğu yaşadığımız taciz olayını 'sıkıntı', 'bu olay' sözleriyle tanımladı. Yaptıkları üstü örtük konuşmalarla bir şekilde taciz olayını da yok saydılar. Olağanüstü genel kurul taciz olayı nedeniyle toplantıysa da kongrede olayın üzeri örtüldü. KESK merkez yönetim kurulu üyeleri bu konuda özeleştiri vermekten kaçındı. Kadının beyanı esastır ilkesinin hayata geçirilmesini garanti altına alacak bir tüzük değişikliği gerçekleştirilmedi. Kadınların talepleri gerçekleştirilmedi.
Yeni yönetimden beklentimiz, bağımsız bir disiplin kurulu ile disiplin sürecinin işletilmeli. Şikayetlerin disiplin kuruluna sevkinin merkez yürütme kurulunun onayına bağlı olmaması sağlanmalı. Yeni merkez yürütme kurulu, grup erkek dayanışmasını aşarak KESK'li kadın emekçilerin taleplerini görmezden gelmemeli." (BB)