Kadın milletvekillerinin "tayyör" giymesini zorunlu kılan meclis içtüzüğünün 56. maddesinin değiştirilmesini öngören tasarı, Anayasa Komisyonu'nca dün (11 Ekim) geri çekildi.
Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın, değişiklik tasarısının geri çekildiğini Meclis Genel Kurulu'nda açıklaması, genel kurulda tartışmalara yol açtı.
Kararın nedenini bilmek isteyen muhalefet, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP), Diyarbakır milletvekili Altan Tan'ın önerisi ile meclise sunduğu; kadın milletvekillerinin mecliste başörtüsü takabilmesi ve erkek milletvekillerinin de kravat takma zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili önergeyi gündeme getirdi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul milletvekili Burhan Kuzu tartışmaları "Komisyon Başkanı olarak oraya oturarak da teklifi geri çekebilirim, oturmadan da çekebilirim. Bunun geçmişte çok uygulamaları oldu. Hiçbir gerekçe gösterilmeden Komisyon Başkanı teklif ya da tasarıyı Komisyona geri çekebilir." diyerek yanıtladı.
Gelen tepkilere, "İçtüzük ile ilgili daha geniş kapsamlı bir değişiklik yapılabilir'" diye karşılık veren Kuzu, kıyafet konusunu "sağa sola çekmenin bir anlamı olmadığını'' da belirtti. Kuzu, diğer partilerle birlikte "kendi içinde bütünlüğü olan bir metin" oluşturulabileceğine de değindi.
Kuzu yaptığı açıklamalarda, kılık kıyafet ile ilgili düzenlemelerin yeni Anayasa için de çok önemli olduğuna değindi. Mevcut içtüzüğün hantal ve çalışmayı zorlaştırıcı olduğunu söyleyen Kuzu, yeni bir içtüzük yapılması gerektiğini belirtti.
BDP'nin Kılık Kıyafet Önergesi
BDP'nin teklifinde milletvekilleri Hasip Kaplan, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan'ın da imzası bulunuyor.
Sözkonusu teklifte, "Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir" ifadelerine yer verildi.
Teklifinin gerekçe bölümünde ise "Toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınması" amaçlandığı belirtiliyor. Değişiklik teklifinin gerekçesinde ayrıca "Kravat takma mecburiyetinin günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünü" olduğu belirtildi. Gerekçede "Bu mecburiyetin kaldırılmasının yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunlu" olduğunun da altı çiziliyor.
Geri çekilen teklifte ise TBMM İçtüzüğü'nün 56. Maddesinin "Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer ve kravat takar; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyer" şeklinde değiştirilmesi öneriliyordu.
Genel Kurul'da Tepkiler
Genel Kurul'daki tartışmalar sırasında şu konuşmalar geçti:
Hasip Kaplan (BDP Grup Başkanvekili): "Hükümet sıkıştı ve geri almak için manevralara girişiyor. Teklif Genel Kurul gündemine alındı ve görüşülmesi gerekir. Bakan yok, komisyon arazi. Kendi teklifinizi üstelik komisyonda uzlaşılan teklifi burada görüşmekten niye sakınıyorsunuz? Komisyonda uzlaşılan teklifi erteleme yerine geri çekerseniz gerekçenizi getirin. Bunu için de Komisyonun çoğunluğunun olması lazım. Meclis iradesiyle bu kadar oynanmaz."
Mehmet Şandır (Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili): "Bu niyeti sorgulamak lazım. Niye çekiyorsunuz? Ama bugün bu konuya bir başka şeyler girmeye başladı; 'Kravat takılmasın, Genel Kurula başörtüsüyle girilsin' Üzüm mü yiyeceğiz bağcıyı mı döveceğiz. Başka alanların sorunlarını, başka alanlara karıştırarak tartışma çıkartmanın, gerginlik yaratmanın, anlamsız sürtüşmenin ne faydası var? Samimiyetle, işbirliğiyle, uzlaşarak başladığımız işte ilk günde böyle bir tartışmaya sebep olmak doğru olmamıştır. Yükseköğrenimde başını örttüğünden dolayı öğrenim özgürlüğü kısıtlanan çocuklarımızın sorunları çözülmelidir."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, teklifin geri çekilmesine sesini yükselterek tepki göstermesi üzerine, Meclis Başkanvekili Sağlam, Genç'i kendisine söz verilmediğini belirterek ikaz etti. (IK/HK)