Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Salonu'nda gerçekleştirilen paneli TGC Başkanı Orhan Erinç yönetti. Erinç, Terörle Mücadele Yasası'nın bazı maddelerinin yoruma açık ve tehlikeli olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Kocasakal: Teröre özendirmek gazetecilik değil
Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ümit Kocasakal panelde yaptığı konuşmada, "şiddet", "ayrımcılık", "terörü özendirmek" gibi suçların gazetecilik mesleği ile bağdaşmadığını, teröre karşı olan gazeteciler ile terörü özendirici nitelikte haber yapanların aynı kefede değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
Terörle mücadelenin insan haklarının kısıtlandığı alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Kocasakal, kısıtlama yaparken sınırların çok iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Ümit Kocasakal, doğrudan terör suçu sayılmayan suçların yasalardaki geniş aralıklar nedeniyle terör suçu kapsamına girdiğini belirtti.
Prof. Bayraktar: Terörle mücadele sadece hukukla olmaz
Galatasaray Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Koksal Bayraktar da yaptığı konuşmada, terörle mücadele etmekte tam bir çözüm elde etmek gerektiğini belirterek "Terörle mücadele sadece hukukla olmaz. Hukuk üstyapı kurumudur, sorunları temelden çözmez" dedi.
Prof. Dr. Bayraktar, yasada, "yasa önünde eşitlik" kuralına ters düşen maddeler bulunduğuna da değindi.
Av. İlkiz: TMY'deki kavramlar yoruma açık
TGC Hukuk Danışmanı Av. Fikret ilkiz ise somut örnekler vererek Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapan 5532 sayılı yasa maddelerindeki kavramların yoruma açık ve geniş kapsamlı olmasının hukuki sıkıntılara yol açacağını ifade etti.
İlkiz, medya açısından suçun işlenmesine katılmadığı belirtilen kişilerin cezalandırılmasının öngörülmesinin hukuka uygun olmadığım da vurguladı. (EÖ)