*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Johns Hopkins Koronavirüsü Kaynak Merkezi 1 Kasım'da dünya genelinde virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısının 5 milyona ulaştığını açıklamıştı.
Ancak Reuters'ın yaptığı analize göre, bu sayıya muhtemelen aslında açıklanan tarihten daha önce ulaşıldı.
Analizde dünya genelinde ilk 50 milyon vakaya yaklaşık bir yıl içinde ulaşıldığını hatırlatılarak şu anda vaka oranının yüksek olmasını hızlı bulaşma özelliğine sahip olan delta varyantına bağladı.
Yapılan analize göre yeni enfeksiyon sayısı 240 ülkenin 55'inde yükselmeye devam ediyor.
Almanya'da en yüksek vaka sayısı
Almanya Pazartesi günü, pandeminin başlangıcından bu yana bir gün içinde görülen en yüksek vaka sayısını açıkladı.
Robert Koch Enstitüsü, son yedi günde 100 bin kişi başına 201.1 yeni vaka olduğunu bildirdi. Bu veriyle Almanya'da 100 bin kişi başına 197.6 yeni vaka rekoru da kırılmış oldu.
Fransalı haber ajansı AFP, Almanya'nın doğusunda bulunan Saksonya eyaletindeki Covid vakası sayısının, 491.3 olan ülke geneli ortalamasının iki katından fazla olduğu haberini geçti.
Almanya Yoğun Bakım ve Acil Durum Derneği (DIVI) Bilimsel Araştırmalar Direktörü Christian Karagiannidis, yoğun bakımda yatan Covid-19 hastalarının gelecek haftalarda iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu.
Rusya'da da salgının başlangıcından bu yana 41 bin 335 ile "en yüksek günlük vaka sayısı" kayıtlara geçti.
"Evde ölenler dahil edilmiyor"
"Economist" dergisi de bazı ülkelerde pandemide yaşanan can kaybının hükümetlerin açıkladığı rakamların çok üzerinde olabileceğini bildirdi.
Dergiye göre bu durumun çeşitli sebepleri olabilir. Bunlardan biri, bazı yerlerde ölmeden önce Covid testi pozitif çıkmayan kişilerin Covid-19 kaynaklı can kaybı listesine dahil edilmemesi.
Dergi, analizinde hastanelerin ve yerel yönetimlerin ölüm belgelerini hemen işleme almadığını da belirtiyor. Buna ek olarak, evde ölen kişilerin Covid-19 sebebiyle yaşanan can kaybına dahil edilmemiş olabileceği kaydediliyor.
Avustralya'nın New South Wales eyaletinde tamamen aşılanmış olanlarsa Pazartesi günü itibariyle bazı kısıtlamalara tabi olmayacak.
Evlere gelen ziyaretçilerin sayısına ilişkin kısıtlamalar tamamen aşılanmış olan kişiler için geçerli olmayacak.
Hindistan'da artış için hazırlık
Hindistan'daki sağlık yetkilileri ise, Perşembe günü başlayan ışık festivali Diwali'nin ardından ülkede görülen koronavirüs vakalarında artışa hazırlanıyor.
Virolog Dr. Prakash Singh New York Times'a yaptığı açıklamada, "Işık festivalinde insanlar virüsün hala insanların ölümüne yol açtığını neredeyse unuttular" dedi.
Türkiye'de vaka durumu ne?Sağlık Bakanlığı son verilerinde son 24 saatte 357 bin 832 test yapıldığını, 27 bin 824 kişinin testinin pozitif çıktığını, 187 kişinin hayatını kaybetti. Türkiye'de bilen resmi rakamlara göre bugüne kadar toplamda 8 milyon 259 bin 503 vaka, 72 bin 314 ölüm kaydedildi. Türkiye'de bugüne kadar, 55 milyon 663 bin 350 birinci doz, 49 milyon 270 bin 114 kinci doz, 11 milyon 423 bin 235 üçüncü doz aşı uygulandı. Toplamda 117 milyon 562 bin 317 doz COVID-19 aşısı uygulandı. |
"Ödenecek yüksek bir bedel"
Danimarka'da yayınlanan Kristeligt Dagblad gazetesi, Eylül ayının başından bu yana hiçbir kısıtlamanın uygulanmadığı Danimarka'da da, hükümetin yaklaşımını yeniden düşünmesi gerektiğini söylüyor:
- Danimarkalı yetkililere şimdiye kadar olan olağanüstü güven düzeyine ne olacak? Diğer önlemlerin yanı sıra Covid geçişini yeniden başlatmaktan başka alternatif yok, ancak birçok politikacının söylemekten hoşlandığı gibi: her şeyin bir bedeli vardır. Şu anda bu, yeni bir hoşnutsuzluk dalgasını kışkırtmak ve insanların yetkililere olan güvenini sarsmak anlamına geliyor. Bu yüksek bir bedel.
"Aşısızlar evde kalmalı"
Hollanda'da yayınlanan NRC Handelsblad'da sağlık hukuku profesörü Andre den Exter, aşı karşıtı radikallerin özgürlüklerinin kısıtlanması gerektiğini yazıyor:
- Onlar için tek olasılık işyerinde daha da kısıtlayıcı önlemler ve evden çalışmak veya izinli olmak norm haline getirmek. Bu konuda ayrımcı bir şey yok. Bireysel bir seçim olarak evde kalır. Evet, bu tür önlemler insanları hastanelerden ve okullardan uzak tutacaktır. Ancak başkaları için güvenli bir çalışma, ev ve yaşam ortamı yaratacaklar. Bu açıdan bakıldığında, bu bir merhamet eylemidir.
"İtalya örneğini takip edin"
La Stampa'daki virolog Antonella Viola, aşı sertifikalarının Avrupa'da zorunlu hale gelmesi gerektiği konusunda uyarıyor:
- Doğu Avrupa ülkelerinde aşılananların yüzdesi o kadar düşük ki DSÖ en kötüsünden, yani kıtada yarım milyondan fazla ölümle dördüncü dalgadan korkuyor. Bunu önlemenin tek yolu herkesi bir an önce aşılamaktır. Yaşlılar, gençler ve ayrıca çocuklar en kısa sürede. ... Bu arada tüm Avrupa vatandaşları aşılanana kadar Covid geçişi yapılarak virüsün etki yarıçapı her yerde sınırlandırılmalıdır.
(PT)