* Fotoğraf: Pixabay
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, COVID-19 pandemisi sürecinde hastanelerde yaşanan organizasyonsuzluğun yol açtığı sorunlara ve bu sorunların tüm sağlık çalışanlarını ve asistan hekimleri nasıl etkilediğini anlattı.
Açıklamada, pandemi dolayısıyla artan iş yükü için planlı ve adaletli bir işbölümü yapılmasını istendi ve asistan hekimlerin taleplerine dikkat çekildi.
“Fazla mesai viral yükü artırıyor”
Üniversite ve Eğitim Araştırma hastanelerinin büyük çoğunluğunun pandemi hastanesi ilan edildiğinin belirtildiği açıklamada, asistan hekimlerinin bu süreçte yaşadıkları şöyle anlatıldı:
“Hastanelerdeki organizasyon eksikliği sürecin başından itibaren en büyük sorun olarak kendini gösteriyor. Planlama hususundaki aksaklıklar, görevlendirmelerin önceden haber verilmeden çoğunlukla asistan hekimler üzerinden yapılmasına sebep oldu. Yapılacak iş hakkında önceden eğitim verilmeden aynı gün ya da bir gün önce sms veya telefon aramaları ile yapılan görevlendirmeler asistan hekimler üzerinde psikolojik baskı oluşturuyor.
“Çoğu hastanede 24 saatlik nöbetler şeklinde çalışılıyor. Fazla mesai saati dinlenmeye fırsat vermiyor, viral yükü artırıyor.
“Temaslı sağlık çalışanlarına belirli aralıklarla rutin test uygulanması yapılmıyor. Triyaj hala efektif sağlanamıyor. Temaslı sağlık çalışanı test yaptırmak ya da muayene olmak için acil servislere başvuruyor.
“Nöbetlerde dağıtılan yemeklerin besin değeri göz önünde bulundurulmuyor. Birçok hastanede, kumanya şeklinde-her gün aynı menülerin olduğu yemekler sunuluyor. Vejeteryan/vegan menüler oluşturulmuyor. Pandemi şartlarından ötürü, hastane dışında herhangi bir yerden beslenmenin mümkün olmadığı ortada.
“Pandemi sürecindeki iş bölümünde uzman hekimlerin ve öğretim görevlilerinin daha geri planda bırakıldığı görülüyor. Bu durum asistanlar üzerindeki iş yükünü artırıyor.”
“Nöbetler 8 saatlik düzenlenmeli”
Asistan hekimler, talep ve önerilerini şöyle sıraladı:
* Çalışma saatlerinin virüs yükünü en aza indirecek ve bu konudaki referans kaynaklar göz önünde bulunduracak şekilde 8 saatlik nöbetler halinde düzenlenmesini,
* Artan iş yükünün ve risklerin sadece asistan hekimlerin omzuna yüklenmesi yerine öğretim görevlileri ve uzmanların da dâhil olduğu bir çalışma düzeniyle adaletli dağıtılmasını,
* Ek ödemelerin unvanlardan ve profesyonel alanlarımızdan bağımsız olarak hastanede çalışan tüm personel arasında eşit dağıtılmasını,
* Tüm hastanelerde sağlık çalışanlarının sağlığı birimlerinin kurulmasını, bu birimin sağlık çalışanlarının beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını giderdiği mekanları denetlemesini, ayrıca bu birimin hastane içi bulaş açısından göz ardı edilen atık yönetimi konusunda da eğitimler düzenlemesini,
* Tüm sağlık çalışanlarının COVID-19 temas öyküsü ve semptom sorgulanmadan düzenli olarak taranmasını, bu taramaların sağlık çalışanlarına ayrılmış ayrı poliklinikte yapılmasını,
* Süresi dolan asistan hekimlerin tez sunumlarının ve bitirme sınavlarının iptali yerine online olarak yapılmasını talep ediyoruz. (AS)