Kaynak ve fotoğraflar: İBB ve AA
Tiyatro sanatçısı Şevket Çoruh, Türkiye tiyatrosunun güldürü geleneğinin nişanesi sayılan Kel Hasan Efendi'nin Kavuğunu sanatçı Rasim Öztekin'den dün akşam düzenlenen bir törenle devraldı.
Kavuk, Kel Hasan Efendi'den sırasıyla, İsmail Dümbüllü'ye, Münir Özkul'a, Ferhan Şensoy'a ve Rasim Öztekin'e emanet edilmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde gerçekleştirilen törende, Kel Hasan Efendi'nin Kavuğu yeni sahibiyle buluştu.
Geceye, tiyatrocular Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora'nın yanı sıra Güner Özkul, Müjgan Ferhan Şensoy ve Pelin Öztekin ile İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı katıldı.
Gecenin geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne aktarıldı.
Sağlık çalışanlarına teşekkür etti
Öztekin ve Çoruh ile yapılan röportajlardan hazırlanan belgeselin gösterilmesiyle başlayan program, beşinci kavuklu Rasim Öztekin'in sahneye gelerek konukları selamlamasıyla devam etti.
Kavuğu aldıktan 3 ay sonra kalp rahatsızlığı nedeniyle sahnelere uzak kaldığını ve bu nedenle en mağdur kavuklu olduğunu belirten Öztekin, kendi doktoruna ve yeni tip koronavirüse karşı mücadele eden bütün sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
Kavuğu devretme kararını verdikten sonra Ferhan Şensoy'a sorduğunu ve onayını aldıktan sonra Şevket Çoruh'u aradığını anlatan Öztekin, "Oynayamayacaksam Kavuk'un bende olmasının bir anlamı yoktu. Çünkü kavuklunun oynaması lazım onun için hemen devretmek istedim" diye konuştu.
"Ustalarımızdan göre göre..."
Kavuk devir teslim törenini 27 Mart Dünya Tiyatro gününde yapmak istediklerini fakat salgın tedbirleri nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını anlatan Öztekin, "Açıkhava deyince açıkçası hiç böyle bir şey düşünmüyordum" diyerek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Geleneksel Türkiye tiyatrosunda usta-çırak ilişkisinin önemine dikkati çeken Öztekin, "Bizler ustalarımızdan göre göre çırak olduk, daha sonra ustalaştık" dedi.
"Esas eğitim, kuliste alınır"
Öztekin şöyle devam etti:
"Esas alınan eğitim, kuliste alınan eğitimdir. Orada sanatçı ustalarına baka baka duruşunu belirler. Orada sanatçı saygıyı öğrenir." ifadesini kullandı.
Daha sonra Öztekin kavuğu sahneye davet ettiği Çoruh'a devretti.
"Hak dostum hak"
Altıncı Kavuklu Şevket Çoruh, kavuğun önceki sahipleri Ferhan Şensoy ile Rasim Öztekin'e teşekkür ederek, törenin en önemli tarafının iki büyük ustasının da hayattayken yapılması olduğunu ifade etti.
Tiyatrocuların Covid-19 tedbirleri nedeniyle yaşadıkları zorluklara değinen Çoruh, geleneksel Türkiye tiyatrosunun meddahlarının "Hak Dostum Hak" diyerek söze başladıklarını kaydetti ve şöyle devam etti:
"Ağlasam, çok sevinsem ayıp mı olur?"
"Şimdi, Türk tiyatrosu özellikle bu dönemlerde çok zor bir dönem yaşarken, mahalle yanarken saçımızı mı tarıyoruz diye bir düşünce geldi aklıma dün burada dekoru yaparken... Çok sevinsem ayıp mı olur dedim, oturup ağlasam ayıp mı olur dedim. Ne yapacağımı bilemedim."
Kavuğu zor şartlara rağmen perde açmaya çalışan, yüreği tiyatroyla dolu tüm tiyatro emekçileri adına kabul ettiğini vurgulayan Çoruh, şöyle devam etti:
"Ustaların parasızlığı bir gelenektir"
"Beni yetiştiren, emeği olan tüm hocalarıma, Türk tiyatrosu için büyük emekler vermiş tüm ustalara çok teşekkür ediyorum hakkınızı helal edin."
Türkiye'de tiyatronun ilk dönemlerinden bu yana zorluklarla baş ettiğine değinen Çoruh, "Ustaların parasızlığı da bir gelenektir: Raşit Rıza Bizim lokanta adlı bir lokanta açmış. Hazım Körmükçü Beyoğlu'nda piyango bileti satmış. Naşit Özcan Beyazıt'ta piyangocu dükkanı açmış. Pandemi böyle devam ederse bizden simit almayı unutmayın" dedi.
Konuşmaların ardından törene katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile dördüncü Kavuklu Ferhan Şensoy'un video mesajları ekran yansıtıldı.
"Bu gece cennette de kutlanıyor"
İmamoğlu, İstanbul'un ev sahipliği yaptığı, simge açısından çok önemli olan Kavuk Devir Teslim Töreni'ne vesile oldukları için Rasim Öztekin ve Şevket Çoruh'a minnet duygularını iletti. İmamoğlu mesajında, "Biz İstanbul olarak Türk tiyatrosunu desteklemeye, tiyatronun geleceği açısından en özgür alanları var etmeye devam edeceğiz. Kavuğu bu simgesel oluşumuna ev sahipliği yaptığımız için de Türkiye adına, İstanbul adına gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Şensoy ise "Bu dikenli bir yol ama sen dikenleri temizlersin Şevket diyerek, "Bu gece cennette de kutlanıyor, Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul bizi Cennetten " şeklinde konuştu.
Şevket Çoruh ile Murat Akkoyunlu'nun sahnelediği "Bir Baba Hamlet" oyununun izleyiciyle buluşmasıyla sona eren geceye tiyatrocu ve oyuncuların yanı sıra çok sayıda tiyatrosever de katıldı.
Gecenin geliri ÇYDD'ye
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği elde edilen gelir ile üniversitede oyunculuk eğitimi alan öğrenciler için "Rasim Öztekin Tiyatro Öğrencilerini Destekleme Fonu" oluşturarak öğrencilere burs imkanı sunacak. Rasim Öztekin başta olmak üzere tiyatro sanatçılarıyla buluşmalar gerçekleştirerek bursiyerlerin sahne sanatları konusunda deneyim kazanmalarını sağlayacak.
Tören öncesi Rasim Öztekin ve Şevket Çoruh ile bir araya gelen ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel öğrencilerin eğitimine verdikleri destek için, Rasim Öztekin'e ve Şevket Çoruh'a teşekkür plaketi takdim etti ve bu özel etkinliğe sosyal sorumluluk yaklaşımıyla ayrı bir anlam kattıkları için sanatçıları kutladı.
(AÖ)