Haberin Kürtçesi için tıklayın
Yakın zamanda nesli tehlike altındaki hayvanlar kategorisinden “hassas” kategorisine yükselen pandaların cinsel hayatına dair Çin’de uzun süredir çeşitli araştırmalar yapılıyor.
New York Times'tan Edward Wong'un haberine göre, bu cinsel isteksizliğin başlıca nedenleri şöyle:
Sorunun önmeli bir bölümü biyolojik. Dişi pandalar yılda bir kez, bahar ayında o da 24 ila 72 saat süren bir doğurganlık süresine sahip. Erkek panda ya o süre içinde "davranacak" ya da tam bir yıl daha bekleyecek.
Pandalar çok seçici. Cinsel ilişkiye girmek için birbirlerinden gerçekten hoşlanmaları gerekiyor ve bu çok az gerçekleşiyor.
Bir başka önemli sorun da, esaret altında yaşamaları. Bir araştırma erkek pandaların ancak yüzde 5’i çiftleşmeyi becerebilecek duruma gelebiliyor. Dişi pandaların ise çoğu esaret altında bunu beceremiyor. Uzmanlar, onları rahatlatmak için özgür ortam simülasyonları yaratıyorlar.
Pandaların cinsel ilişkiye girmelerinin önündeki bir diğer engel ise deneyimsizlikleri. Çiftleşen pandalar eylemlerini diğer pandaların gözlerinden uzakta gerçekleştirdiklerinden genç pandalar bu işin nasıl yapılacağını bilmiyor. Bilim insanları, bu sebeple onlara pandaların cinsel ilişkiye girdikleri görüntüler izlettiriliyor.
Çin'de 1864 panda var
Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources – IUCN), Kırmızı Liste’de “tehlikede” kategorisinde bulunan pandaları “hassas” kategorisine almıştı.
IUCN, son 10 yılda panda nüfusunda yüzde 17’lik artış olduğunu, 2014’teki son sayıma göre Çin’de doğal ortamında yaşayan bin 864 panda olduğunu vurgulamıştı.
İklim değişikliği nedeniyle 80 yıl içinde pandaların bambu habitatlarının 80 yıl içinde yok olacağını da belirten IUCN, buna rağmen Çin hükümetinin pandaları korumak son 20 yıldır yaptığı çalışmaların başarılı olduğunu belirtmişti.
WWF, yaklaşık 40 yıldır Çin hükümetiyle birlikte pandayı ve yaşam alanlarını koruma altına almak için çalışıyor. Bu işbirliği kapsamında panda koruma alanlarının yaratılması, ayrı düşen panda nüfuslarının birleştirilmesi ve yöredeki insanlara sürdürülebilir geçim kaynakları yaratarak, onların orman üzerindeki etkilerinin azaltılması için çeşitli çalışmalar yürütüldü. Bu çalışmaların sonucunda, panda nüfusunun yaklaşık üçte ikisini barındıran panda koruma alanlarının sayısı 67’ye çıktı. Bu alanlar aynı zamanda bambu ormanlarının, dolayısıyla birçok farklı türün korunmasına da katkı sağlıyor. (NV)