Myanmar'daki ifade özgürlüğü taleplerini desteklemek için New York'ta düzenlenen etkinliğe katılan yazar Orhan Pamuk, program sonunda Ergenekon soruşturması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın medyaya yönelik boykot çağrısıyla ilgili sorulan sorulara yanıt vermedi.
Pamuk, "Bu konularda konuşmak istemiyorum. Bunu daha önce de söylemiştim. Sessiz kalmaya devam edeceğim" karşılığını verdi.
Hürriyet gazetesine göre, Açık Toplum Enstitüsü Burma Programı, Uluslararası Yazarları Birliği PEN ABD Merkezi ve New York Review of Books Dergisi'nin desteğiyle gerçekleşen etkinlikte kürsüye çıkan Pamuk, 100 binden fazla kişinin öldüğü Nergis Kasırgası sonrası yaşanan felakette Myanmar hükümetinin yayımladığı sansürlenmiş basın açıklamalarını alaycı bir dille okudu.
Tazminat davasına ikinci ret
Öte yandan, "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni 30 bin de Kürt öldürüldü" dediği için "Türklüğü aşağılamak" iddiasıyla hapisle yargılanan Pamuk hakkındaki ceza davası düştükten sonra, tazminat davası da "davacıların dava ehliyeti bulunmadığı" gerekçesiyle reddedildi.
İsviçre'de çıkan haftalık Das Magazin dergisine verdiği röportaj nedeniyle Pamuk hakkında üç yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava, "Adalet Bakanlığı'ndan yargılama izni gelmediği" gerekçesiyle Ocak 2006'da düşmüştü.
Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi geçtiğimiz hafta verdiği kararda, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bozma ilamına direnerek yazar hakkında açılan tazminat davasını bir kez daha reddetti.
Yazarı, İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba ve Ergenekon Soruşturması kapsamında tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu altı kişi şikayet etmişti.
Yazarı avukat Fikret İlkiz'in temsil ettiği duruşmada, davacılar adına da Necip Yenişan görev yaptı. "Pamuk'un söylediği iddia edilen sözler davacıların vatandaşlık bağıyla bağlı bulundukları Türk milletine yönelik olması durumunda davacıların dava ehliyetinin bulunduğunu kabul etmek gerekir" denilen Yargıtay ilamını okuyan mahkeme başkanı, tarafların görüşlerini sordu.
Avukat Yenişan, Yargıtay ilamına uyulmasını talep ederken hukukçu İlkiz, mahkemenin daha önce davanın reddi yönünde verdiği kararında direnmesini istedi. Tarafları dinledikten sonra kararını açıklayan mahkeme, ikinci kararında da davayı reddetti. (EÖ/EÜ)