"Türkiye'nin müzakere tarihi ve komisyon raporu" başlıklı oturumda "AB üyelik süreciyle beraber Türkler biraz daha az Türk, Kürtler biraz daha az Kürt ama herkes Avrupalı olacak" diyen Pamuk'a, Kemalistler "Türkiye'den neden bu kadar nefret ediyorsunuz?" diyerek tepki gösterdiler.
Pamuk tepkilere, "Bu ülkeyi kimin ne kadar seveceğine ve sevdiğine kim karar verecek? Ben yazarım. Yaşadığımız kötü olayları eleştirdim. Eleştirmeye de devam edeceğim, devletin yaptığı kötülükleri eleştirmenin bu ülkeyi sevmemek anlamına geldiğini de şimdi öğrenmiş bulunuyorum" diyerek cevap verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Zülfü Livaneli, Başbakanlık Danışmanı Cüneyd Zapsu, CHP Milletvekili Kemal Derviş, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Joost Lagendijik, Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili Cem Özdemir ve yazar Yaşar Kemal'in de konuşmacı olarak katıldığı oturumda, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) şemsiyesi altında yer almasından memnun olduğunu söyleyen Pamuk, "Bugün Türkiye'de gelişen olayları yedi yıl önce söylediğimizde vatan haini oluyorduk. Artık öyle değil. Bugün artık Türkiye'de kendimi güvende ve tam bir birey gibi hissedebiliyorum. Bu gelişmede Yeşillerin katkısı büyük" dedi.
Medyanın AB sürecinde totaliter ve baskıcı yapısından arındığını savunan Pamuk, "Hukuki yapının yeniden düzenlenmesiyle beraber, kültürel yapı da değişti. AB'ye katılım umudunun bir ülkeyi nasıl değiştirebileceğini bütün Avrupa bilmeli, bunu anlamalı" diyerek sözlerine devam etti.
"Avrupa bize tarih verdikten sonra herkes kendini daha fazla Avrupalı hissedecek, AB içine Türkiye'yi de alarak, çok kültürlü çok dinli bir yapıya kavuşacak ve kendisini daha kuvvetli bir oyuncu olarak görecek" diyen Orhan Pamuk, AB'ye yakınlaşmaktan dolayı iki yıldır Türkiye'de yeni bir ruh doğduğunu ve bunun çok olumlu olduğunu dile getirdi. (ST/BB)