Kararı memnuniyetle karşılayan uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, gazetecilerin başına gelenlerin diğer yabancı basını sindirmemesini diledi. Örgüt, tercüman Rizvi'nin de serbest bırakılmasını talep etti.
Gazetecilere para cezası
Karaşi Yüksek Mahkemesi, dün (Pazartesi), haftalık "L'Express" dergisi muhabirleri Marc Epstein ve Jean-Paul Guilloteau'yu 1946 tarihli Yabancılar Yasası'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırdı.
Gazetecilere pasaportlarının iade edilmesi, Epstein ve Guilloteau'nun ise, bu sabah Pakistan'ı terk etmeleri bekleniyor.
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, Pakistan Dışişleri Bakanı Mian Khursheed Mehmood Kasuri'ya gönderdiği mektupta tercümanın da serbest bırakılmasını istedi.
RSF: Yasa Rizvi'yi bağlamıyor
Ménard mektubunda, "Sind Mahkemesinin bu kararı, Pakistanlı olan Hawar Mehdi Rizvi'yi de aklıyor. Çünkü Rizvi'nin Pakistan'da istediği bölgede seyahat etme hakkı olduğu kadar kendisini Yabancılar Yasası da bağlamıyor" dedi.
Karaşi Mahkemesi, 20 Aralık'ta kefaletle serbest bırakılmasını reddettiği Fransız gazeteciler Marc Epstein ile Jean-Paul Guilloteau ile ilgili tersi bir kararı 24 Aralık'ta almıştı.
Sind Yüksek Mahkemesi Hakimi Zawar Huseyin Cafferi'nin kararıyla serbesk kalan gazetecilere, ardından, 10 Ocak'a kadar, davaları açılıncaya dek, Pakistan'dan ayrılmamaları talimatı verilmişti.
10 Ocak'ta altı ay hapis cezasına çarptırılan iki gazetecinin cezası iki gün sonra hakim Zawar Hüseyin Jaffry tarafından 2700 Euro paraya dönüştürüldü.
AFP Ajansı'na açıklama yapan gazeteci Marc Epstein, "Çok mutlu olduk ve teselli bulduk" dedi.
RSF: Rizvi de serbest bırakılmalı
Kararı memnuniyetle karşılayan RSF, "L'Express" dergisinde kontratlı çalışan Pakistanlı Khawar Mehdi Rizvi'nin de serbest bırakılmasını istedi.
Üç gazetecinin tutuklandığı 16 Aralık'tan beri gizli bir yerde tutulan Pakistanlı Khawar Mehdi Rizvi'nin akıbeti konusunda yetkililer açıklama yapmıyorlar.
Röportaj dönüşü tutuklandılar
RSF, üç gazetecinin Quetta yolunu, Taliban gruplarının faaliyetleriyle ilgili röportaj yaptıkları Afganistan'a geçmek için kullanmaktan başka bir şey yapmadıklarını bildirdi.
Gazeteciler, Quetta Bölgesi'nden izinsiz geçerek 3 yıla kadar hapis öngören 1946 tarihli Yabancılar Yasası'na muhalefet etmekle suçlanıyorlardı. Gazeteciler, röportaj yaptıktan sonra Afganistan'ın güneyindeki Kandahar Bölgesi'nden dönüyorlardı. (EÖ/BB)