Fotoğraflar: Jan Ali Laghari- AA, Kaynak: AA, Guardian
Pakistan'da 14 Haziran'dan bu yana etkili olan muson yağmurları sebebiyle 1162 kişi öldü. 33,4 milyon kişi sellerden etkilendi.
Sel nedeniyle Sindh eyaletinin Sehvan Şerif kentinde evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşlar güvenli bölgelere gidiyor.
Öte yandan sağlık yetkilileri, şiddetli selin milyonlarca insanı yerinden etmesinin ardından Pakistan'da büyük çaplı hastalık salgınları konusunda uyardı.
Aylarca süren şiddetli yağışların insanları mahsur bırakması ve temiz suya erişiminin olmamasından sonra ishal ve sıtma vakalarında artış olduğu bildirildi.
Ulusal basındaki haberlere göre, uzmanlar, selin etkili olduğu Sindh, Belucistan, Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde halkın ishal, kolera, mide ve bağırsak iltihabı, tifo ve vektörel hastalıklara yakalanabileceği konusunda uyarı yaptı.
DSÖ: 880'den fazla klinik hasar gördü
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 880'den fazla klinik hasar gördü.
DSÖ genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, ajansın selleri en yüksek acil durum olarak sınıflandırdığını söyledi. Su kaynaklı hastalık tehdidinin sağlık hizmetlerine erişim anlamına geldiğini ve hastalık izleme ve kontrollerinin "önemli bir öncelik" olduğunu söyledi.
Hastane ve kliniklerin uğradığı hasarın ardından milyonlarca kişinin sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığı kaydedildi.
Sellerin ülkede halihazırda etkisini gösteren ishal, dang humması, sıtma, çocuk felci ve COVID-19 salgınlarını daha kötüye götürdüğü, su arıtma kaynaklarının zarar gördüğü bölgelerde salgın riskinin yüksek olduğu bildirildi.
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed Al-Mandhari ise sellerin bu yıl yol açtığı hasarın önceki yıllardan daha korkunç boyutta olduğunu belirtti.
Mandhari, selin etkili olduğu ve tıbbi tesislerin hasar gördüğü bölgelerde acil sağlık hizmetlerinin sürmesi için DSÖ'nün yardım çalışmalarına başladığını aktardı.
DSÖ Pakistan Temsilcisi Dr. Palitha Mahipala da Pakistan'da sellerin sağlık hizmetlerine olumsuz etkilerini yatıştırmak için sahada bulunduklarını ifade ederek "Selin etkili olduğu bölgedeki vatandaşlara temel sağlık hizmetlerini sağlamak, salgınların yayılımını takip etmek ve önlemek, en büyük önceliğimizdir" dedi.
AFAD'tan yardım
WaterAid Pakistan direktörü Arif Jabbar Khan, temiz su olmaması nedeniyle ciddi ishal ve dizanteri riski olduğunu söyledi.
"Aileler artık taşan kanalların ve nehirlerin kıyısında bambu ve plastikten yapılmış yıkık dökük kulübelerde yaşıyor. Başka bir seçenek olmadığı için sel suyu bile içiyorlar. Bu, büyük çaplı hastalık salgınlarının habercisi olabilir" dedi.
Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Pakistan'da selden etkilenen bölgelerde ihtiyaç sahiplerine yardımlarını sürdürüyor.
(AÖ)