Pakistan ordusunun Taliban militanlarına yönelik operasyonuna başladığı 5 Mayıs'ın ertesi günü Svat Vadisi'nden bilgi veren Zübeyir Han "Açık bir savaş" dedi. Bölgede yaşayan pek çok diğer insan gibi Han da Taliban'la ordu birlikleri arasında ciddi çatışmaların yaşanmasını bekliyordu. "Bu defa sivil kayıplar fazla olacak" şeklindeki tahmininde yanılmadığı kısa süre sonra anlaşıldı.
Yerliler evlerini boşaltırken ordu birlikleri buraya sığınan militanları vurmak için bombalıyor. Göç sivil kayıpların azalmasını sağlasa da başka bir insani felaket ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletler'e göre şu ana kadar ülke içinde eyerinden edilenlerin sayısı 360 bini geçti. BM yetkilisi Manuel Bassler, "Varolan 500 bin kişinin yanı sıra 800 bin insana daha insani yardım götürmeye hazırız" dese de çatışmanın uzaması halinde krizin başedilemeyecek boyutlara ulaşabileceğini ekledi.
Peşaver'in 150 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve 1,8 milyon kişinin yaşadığı Svat Vadisi son iki yılda Taliban'ın hakimiyetine girdi. Mingora'da yaşayan bir avukat olan Saud Zaman "Taliban tüm kenti kazdı ve mayınlar yerleştirdi. Savaş bu defa kanlı olacak" dedi.
Ordu, 5 Mayıs akşamı sayılarının 7 bini bulduğu sanılan militanlara yönelik hava ve kara saldırısına başlarken Taliban da kırılgan barış anlaşmasını kaldırdığını açıkladı.Bütün bunlar olurken Pakistan devlet başkanı Asaf Ali Zerdari ABD başkanı Barack Obama'yla ihtiyaç duyulan ekonomik yardımı almak üzere görüşüyordu.
Bunda başarılı da oldu. ABD 1,9 milyar dolarlık yardım paketini onayladı. Senato da, önümüzdeki beş yıl boyunca Pakistan'a yapılacak yardımı üç katına çıkarmaya karar verdi. Bunun şartıysa "iyi yönetim; El-Kaide ve Taliban'la mücadele"ydi. Yardımın bir diğer koşulu da Hindistan'a Afganistan'la doğrudan ticaret için kara güzergahı açılması. Pakistan, Keşmir sorunu çözülmeden bunu yapmayacağını yıllar boyunca savunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Taliban'a karşı girişilen ordu operasyonunun "iyi bir işaret" olduğunu açıkladı.
Svat Vadisi'nden göç, bölge yönetiminin sivil kayıpları azaltmak için insanları evlerini terk etmeye çağırmasıyla başladı. Fakat sıkıyönetim uygulaması ve ulaşımın zorluğu yüzünden pek çok insan bölgede kısılı kaldı.(ZE/EÜ)
* Zofeen Ebrahim'in ISP'te 13 Mayıs'ta yayınlanan makalesini kısaltarak Türkçeleştirdik.