Yerel basındaki haberlere göre, başkent İslamabad'a 70 kilometre uzaklıktaki Murree şehrinde ve Galiyat bölgesinde, 7 Ocak akşamından itibaren yoğun kar yağışı etkili oldu.
Anadolu Ajansı'nın aktarımına göre, Murree'de araçlarında mahsur kalan 23 kişi donarak öldü. Hayatını kaybedenler arasında bir polis memuru ile eşi ve 5 çocuğu da bulunuyor. Yetkililer, kar yağışıyla beraber birçok kişinin araçlarını terk edip otellere sığınmak için hareket ettiğini, yollarda bırakılan araçların ise trafiğe neden olduğunu kaydetti.
Turistik bölgeye, şehir dışından 125 binin üzerinde aracın giriş yaptığı belirtiliyor.
Bölgedeki arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Bölgede su kaynakları da yok olma tehlikesi altında
Al Jazeera’nın haberine göre, ülke elektriğinin yüzde 60'ından fazlasını hala fosil yakıtlardan sağlayan Pakistan’da iklim krizi insan yaşamını ve tarımdan alınan verimi olumsuz yönde etkilemeye başladı. IPCC Raporu küresel iklim krizinin sonuçlarının geri döndürülemeyecek boyutlara ulaştığının altını çizdi. Raporda alınabilecek tek önlemin tamamen bir ekolojik çöküşün önüne geçmek olduğu belirtildi.
216 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 75'i İndus Nehri kıyılarında yaşayan Pakistan’da en büyük beş şehir merkezi, endüstriyel ve evsel su için tamamen nehre bağımlı. Bölgedeki suyun tamamen yok olması Pakistan’ın en büyük güvenlik sorunu olarak nitelendirildi.
Pakistan ile birlikte birçok düşük gelirli ülke küresel ısınmanın sonuçlarından orantısız bir şekilde etkilenecek.
Yerel ve uluslararası çevre uzmanları, acil ve sert adımlar atılmazsa hem Pakistan'da hem de Güney Asya'da işlerin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulundu.
TIKLAYIN - BM: Küresel ısınma insan kaynaklı ve kırmızı alarm veriyor
TIKLAYIN - 10 ülke küresel emisyonların yaklaşık yüzde 64’ünden sorumlu
(EMK)