Özgürlükçü Anayasa Platformu, iktidarın tek taraflı olarak parça/paket anayasa değişikliklerini gündemde tutma girişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Platform, AKP Sözcüsü tarafından yapılan son açıklamaya göre, AKP “yeni anayasa konusundaki kararlılığını kamuoyuna göstermek” üzere, bu paketi tek başına TBMM’ye sevketmeyi de düşündüğüne dikkat çekti.
TBMM'deki anayasa çalışmalarının acilen şeffaflaştırılması, ifade ve siyasi katılım önündeki engellerin tümüyle kaldırılarak toplumun anayasa yapım sürecine katılımının sağlanması talep edildi.
"Farklılıkları dahil eden bir yerde değiliz"
Açıklamadan satır başları:
* TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları, her ne kadar bu ortamda ve gerek zaman sınırlaması, gerekse başkanlık sistemi önerisinin baskısı altında yapılsa da; 60 maddelik bir mutabakat, TBMM’deki tüm partilerin uzlaşmasını temsil ettiğinden anlamlıdır. Ancak bu maddeler üzerine dört parti mutabakatı da gerçek bir toplumsal uzlaşmayı yansıtmaya yeterli değil.
* Anayasa yapma sürecinin doğal akışında şu anda olması gereken: Bir taraftan Kürtlerin ve diğer farklı grupların itirazlarına yanıt verecek; diğer taraftan güçler ayrılığı ve devlet kurumları arasında ilişkileri düzenleyecek maddeler üzerinde uzlaşma sağlanması olmalı.
* Ne barış sürecini kalıcı kılacak (en kritik olarak örneğin vatandaşlık ve anadil konularında) adım atan; ne fren ve denge mekanizmalarını demokratik bir hukuk devletinde olması gereken şekilde kurgulayan; ne de Aleviler ve farklı inanç kesimleri ile LGBTİ bireyler dahil tüm vatandaş kesimlerinin, eşitlik ve özgürlük taleplerini; ve ne de emek, kent ve doğa haklarını dikkate ve kaale alan bir yerdeyiz.
"Paket paket demokratikleşme"
* İçeriklerinde ilerlemenin mi, geriye gitmenin mi daha baskın olduğunu anlamakta güçlük çektiğimiz; nasıl yorumlanıp uygulanacağı muğlak ve bağlantısız maddelerden oluşmuş “paket paket demokratikleşme”, “paket paket anayasa” yoluyla kamuoyu oyalanırken; en kritik konuların, en başta devletin re-organizasyonunun, antidemokratik bir seçim sistemi ve dünyada eşi benzeri olmayan bir seçim barajı yoluyla yapılacak seçimler sonrası oluşacak gelecekteki TBMM’ye bırakılması, anayasanın tepeden inme yöntemle yapılması zihniyetinden vazgeçilmediğini kanıtlamaktadır. (NV)