* Sergide yer alan çalışmaları görmek için tıklayınız
Tasarımcı Emre Senan "Ani Paçavra" sergisinde "gırgır" askerlik anılarını değil, 30 yıl önce yaptığı zorunlu askerliğin üstünde bıraktığı izleri kurcalıyor.
Yüksek bir tepede küçücük kutunun içinde nöbet bekleyen askerler karşılıyor sizi. Etrafında her biri "paçavra"lara resmedilmiş onlarca "Koğuş Arkadaşı"
Paçavra'lara çizmiş asker suretlerini; çünkü takıntılı ve bir o kadar da hiddetli komutanı, postalların her zaman pırıl pırıl olmasını istermiş, bu nedenle Senan ve arkadaşları askerlikleri boyunca ellerine geçirdikleri "paçavra"larla postallarını silmişler sürekli.
12. kişisel sergisini açan ve daha önce de antimilitarizm üzerine çalışmaları olan Mimar Sinan Üniversitesi'nde öğretim üyesi Senan, binlerce askerin bir anda kendisini buluverdiği askerlik kurumunu hiç silah kullanmadan anlatmış.
Kadınların yer yer anlamakta zorlanacağı sergi için Senan, "Normal" diyor.
"Askerlik anılarının 'gırgır' kısmına girmeyen bölümlerini anlatmaya çalıştım. Hayatlarının en heyecanlı zamanlarında bu insanlar ne hale geliyorlar ona bakmak istedim. Çünkü erkekler anılarını anlatırken köklü eleştiri yapmaz. En fazla tatlı, sert anılarını anlatırlar. Ama aslında orası hiç de eğlenceli bir yer değil. O yüzden kadınların bu erkek dünyasını bilmemesi çok normal."
Senan: "Valla uydurmuyorum"
Mesela komutanına aşk ve istekle bakan bir erin resmi için Senan, "Valla ben uydurmuyorum. O dönem yönetmelikte ast ve üst ilişkilerini tarif ederken 'üstüne onun gözlerine arzu ve istekle bakacaksın' yazıyor" diye takılıyor.
Bir kadının memeleri arasına sıkışmış, bedbaht haldeki "Adsız" çalışması ise yüksek rütbelilerin günlük işlerini yapan "emir erleri"ni anlatıyor.
"Resmi isimleri ne bilmiyorum ama biz 'emir eri' diye bilirdik. Neredeyse iki yıl sabahtan akşama komutanın ve ailesinin tüm özel işlerini yaparlardı. Kibar Türkçesi kahya. Ama o kadar da kibar değildi. Bunun neresi vatan hizmeti?"
Ağzında üç sigara önünde çıplak bir kadını gösteren çalışma ise resmi adı "Moral Gecesi" olan "Aç Aç"ı anlatıyor.
"Askerlere moral vermek için geceler düzenlenirdi. Ağızlarında sigara dört bin askeri çıplak bir kadını izlerken düşünün; sürekli 'aç aç' diye bağırıyorlar..."
Her bir paçavranın ayrı formlarda kesildiği, her suretin farklı ifadelere sahip olduğu, her parça iş için uzun saatler vakfedildiği her halinden belli olan sergi Galeri Apel'de 15 Eylül'de açıldı. Sergi 20 Ekim'e kadar salı cumartesi günleri arası 11:30-18:30'da gezilebilir. (NV/HK)