Özyeğin Üniversitesi'ndeki bazı öğretim üyeleri, öğrencileri ve çalışanları, farklı bir yöntemle bir araya gelip ortak bir fikir çalışması yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yaşananlarla ilgili hazırladıkları taslak metnini üniversiteye açtılar.
Metin, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çalışanların katkılarıyla son halini aldı. 400'den fazla öğrencinin, onlarca öğretim üyesinin ve çalışanların destek verdiği açıklamada, "ODTÜ'lü öğrencileri kınayan üniversite senatolarına, mensuplarının fikirlerini tek bir düşünceymiş gibi temsil edemeyecekleri" hatırlatıldı.
Ayrıca, "özgürlüklerin gelişiminde ve yeni fikirlerin ortaya çıkışında büyük payı olan üniversitelerin kurumsal olarak çok sesli olmaları gerektiği" ifade edildi.
Bu konuda açıklama yapan Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Reşat Volkan Günel de "Üniversite yönetimlerinin 'üstün bir amaç uğruna' olsa dahi, öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve çalışanlarının fikirlerini homojenize ederek onları temsil etme güçlerinin olmadığını" belirtti.
"Özgürlükler herkes içindir"
Üniversitenin ortak çalışmasıyla şekillenen açıklama metni şöyle:
"Özyeğin Üniversitesi öğretim elemanları, öğrenciler ve çalışanları olarak, ODTÜ'de yaşanan polis şiddetini ve olayların devamında yapılan açıklamalarla üniversiteler üzerinde kurulmaya çalışılan baskıları kınıyoruz."
"Özellikle bazı üniversite senatolarının, öğretim görevlileri ile öğrencilerinin görüşlerini ve olaylara ilişkin tanıklıkları hiçe sayarak 'tek sesli' açıklamada bulunmalarını, en az öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddeti kadar tehlikeli buluyoruz."
"Üniversiteleri bölmeye ve kutuplaştırmaya yol açan bu davranışlardan tedirginiz ve polis şiddeti karşısında tek vücut olarak tepki gösteren tüm ODTÜ'lülerin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz."
"Bu bağlamda söz konusu tek sesli açıklamayı yapan üniversite yönetimlerine karşı bir araya gelerek kamuoyuna açıklamada bulunan Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanlarını da sonuna kadar destekliyoruz."
"Özgürlükler herkes içindir. Özgürlüklerin gelişiminde ve yeni fikirlerin ortaya çıkışında büyük payı olan üniversitelerin kurumsal olarak çok sesli olmaları gerekir. ODTÜ'lü öğrenciler de bu gerekliliğin bilincinde olarak, iktidarın bilime ve özgürlükçü düşünceye karşı duruşunu protesto etmişlerdir."
"Bu bağlamda ODTÜ'lü öğretim üyelerinin tüm ifadelerine rağmen, bazı üniversite yönetimlerinin 'polisin olayları başlattığı, olayların ilk aşamasından itibaren iyi niyetli davranmadığı ve orantısız güç kullandığı' gerçeğini göz ardı etmelerinden hicap duyuyoruz."
"Bizler, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin protesto özgürlüklerini de akademik özgürlüklerin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Üniversite öğretim üyelerinin, öğrencilerinin ve çalışanlarının bir araya gelerek toplumun her yerine yayılmış baskıcı politikalara karşı durmalarının ve yeni fikirler üretmelerinin, demokrasi açısından vazgeçilmez bir gereklilik olduğu düşüncesindeyiz." (AS)