Bir grup akademisyen, gazeteci, yazar, hukukçu ve aktivistin öncülüğünde 1915'te Ermenilerin yaşadıklarına karşı gösterilen duyarsızlığa tepki olarak başlatılan "Özür Diliyorum" kampanyası, devlet ve hükümet içinde farklı görüşleri ortaya çıkardı.
Fransızca yayınlanan Nouvelles d'Armenie (Ermenistan'dan Haberler) İnternet sitesi, "bir ilk" olarak nitelendirdiği kampanyadan uzun süre söz edileceğini duyurdu.
Fransa'da yayın yapan Canal + televizyonu da, kampanyayı duyurduğu haberinde "soykırım" olarak nitelendirdiği olayları anlatmak için sekiz fotoğraf ekrana getirdi.
Gül: "Fikir özgürlüğü"; Fırat; "Özür dilemek erdemdir"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kampanyayı "fikir özgürlüğü" olarak nitelendirdi. Bir süre önce parti yöneticiliğinden istifa eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, "Özür dilemek bir erdemdir" dedi.
CHP'li Öymen Gül'ü eleştirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'se, Ermenilerden özür dilenmesini ve Gül'ün sözlerini eleştirdi.
"TBMM söz konusu 1915'te cereyan eden olayların tarihçiler tarafından araştırılmasına karar vermiştir. Bir taraftan bu konu araştırılsın diyeceksiniz, diğer taraftan sanki araştırma sonuçlanmış gibi özür dileyeceksiniz. Bunu çok yanlış isabetsiz görüyoruz. Özür dilemesi gereken taraf vardır. Bunların başında Ermenistan gelir.
"Sayın Gül'ün dediği doğrudur, ama başka doğru da vardır. Cumhurbaşkanının görevlerinin biri de ülkelerinin onurunu korumaktır. Siz geçmişinizi suçlayanları korumakla, ülkenin onurunu korumuş olmazsınız."
Erdoğan: Suç işlemedik, neden özür dileyelim?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da daha önce, bireysel girişimle Ermenilerin 1915'te yaşadıklarının unutturulmasına tepki olarak geliştirdikleri sivil kampanyayı hedef almıştı.
Erdoğan, "Suç işleyen özür diler, bizim böyle sorunumuz yok, kabul etmiyorum" demişti. Erdoğan'dan önce emekli büyükelçiler de kampanyayı bir karşıt açıklamayla girişimi eleştirmişti.
Marmaris'ten Yılmaz şikayetçi oldu
Marmaris'ten Ahmet Yılmaz adlı kişi, kampanyanın sürdürüldüğü İnternet sitesinin kapatılması için Marmaris Adliyesi'ne suç duyurusunda bulundu.
Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, İnternet sitesi aracılığıyla "tamamen gerçek dışı ve hiçbir belgeye dayandırılmadan, halkın kin ve düşmanlığa yönlendirildiğini" iddia etti.
Ayrıca, "Özür dilemiyorum" başlıklı bir başka kampanya da başlatıldı.
Milliyet gazetesi, 60 kadar büyükelçinin imzaladığı karşıt bildiriye eski Dışişleri Bakanı Büyükelçi İlter Türkmen, Eski Dışişleri müsteşarlarından Faruk Loğoğlu ile Murat Sungar, Ümit Pamir, Cem Duna ve Volkan Vural'ın imza atmadığını yazdı.
Dışişleri Sözcüsü Burak Özüergin de Türkiye'de her konunun rahatlıkla konuşulabilmesi gerektiğini söyledi; "Dış politikamız bugünden yarına kolaylıkla değişebilecek kırılganlıkta değil. Biz ilkeler bazında hareket etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. (EÖ/TK)